Huis
Tuin
Video

Dit is waarom je maar beter niet voor marmer in huis kunt kiezen

Marmer kan je huis een ontzettend chique uitstraling geven. Maar is het eigenlijk ook wel praktisch? Tegelzetter Robin Kops raadt het zijn klanten in ieder geval altijd af, en wel om deze reden:

Een mooie tegelwand of vloer kan je huis een luxe uitstraling geven, mits het mooi uitgevoerd is natuurlijk. Of dat nu een keuken met visgraatwand is of een marmeren vloer in de badkamer... we zijn er gek op en vertellen je graag wat de trends van het moment zijn. Maar allemaal leuk en aardig die trends, maar zijn die trends eigenlijk wel praktisch en onderhoudsvriendelijk?

Marmer

Volgens tegelzetter Robin Kops is er onder de tegeltrends één absolute winnaar die alles behalve praktisch is: “Iedereen wil tegenwoordig marmer. Maar ik raad het eigenlijk altijd af, omdat het grote nadeel aan marmer is dat het ontzettend poreus is en je er daardoor alles op ziet. Marmer blijft eigenlijk maar hooguit één jaar mooi, daarna wordt het lelijk.” Of je het nu op de badkamerwand, je keukenblad of op de vloer hebt liggen, alles trekt er in volgens Robin Kops in; water, zeep, vet, shampoo en vuil. Je ziet elke vlek en het gaat er niet meer uit. “Vooral op de vloer trekt het ontzettend veel vuil aan omdat je er continu overheen loopt. En stel je laat een fles wijn op je marmervloer of keukenblad vallen, dan zal het nooit meer worden zoals het was.”

Portugese tegels

“Bij Portugese tegels is het eigenlijk hetzelfde verhaal. Ontzettend mooi met al die figuurtjes, maar ook dat is erg poreus waardoor je dezelfde problemen als bij marmer ervaart. Zelfs tussen alle drukke patronen door zie je het.” 

portugese tegels

Alternatief voor marmer

Ben je toch heel erg fan van de marmertrend, maar schrikken deze verhalen je af? Geen zorgen, volgens Robin Kops bestaat er een heel mooi alternatief. “Nepmarmer. Tegenwoordig kunnen ze dit echt zó goed namaken, steeds mooier eigenlijk.” Je zou denken dat nepmarmer dan vast een stuk goedkoper is, maar dat is zeker niet het geval. “Het is zelfs nog duurder dan echt marmer, omdat er zoveel werk zit in het namaken van het marmer. Dat wordt allemaal met computers gedaan. Het heeft alle voordelen van marmer én het blijft echt veel langer mooi.”

Momenteel werkt Robin steeds vaker met deze tegelsoort. Zo heeft hij het materiaal in de volgende badkamers gebruikt:

Advies

Robin raadt zijn klanten dan ook eigenlijk altijd wel af om voor echt marmer te kiezen, waarna ze het meestal ook niet doen. “Ongeveer vier op de vijf mensen luistert naar mijn advies. Maar soms willen mensen het gewoon echt heel erg graag. Daarnaast komt het ook nog wel eens voor dat mensen het marmer al lang zelf hebben besteld, voor ik ze heb kunnen adviseren dat ze het beter niet kunnen doen.”

Zie je nou wel

“Gelukkig krijg ik bijna nooit klachten, omdat ze dan vast denken dat ik ga zeggen: dat had ik je al lang gezegd. Wel bellen ze af en toe om te vragen wat ze moeten doen als ze een fles wijn hebben gemorst. Dan kan ik alleen maar zeggen: hetzelfde als wat je zou doen als je wijn op het tapijt zou morsen, met zout dus. Maar het wordt helaas nooit meer zoals het was." 

Marjolein Sintenie
ID: 8953

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven