Huis
Tuin
Video
Badkamer

Je muur tegelen doe je zo

Ben jij van plan om je badkamer of keuken te betegelen? Thomas gaf deze week wat handige tips. Hier lees je nog even waar je nou rekening mee moet houden. En ook: tegeltrends!

Voorbereiding

Voor je begint met tegelen is het belangrijk dat de muur egaal is én je natuurlijk genoeg tegels in huis hebt. Zorg ervoor dat je ongeveer 10% meer hebt dan je had ingeschat. Leg de tegels altijd eerst op de grond voor de wand zodat je een goed overzicht hebt van hoe ze moeten komen.

Als je een tegel moet snijden, kun je zowel een handmatige- als elektrische snijder gebruiken. Welke je moet gebruiken is afhankelijk van de dikte van de tegel. Let hier dus goed op. Over het algemeen is de handtegelsnijder makkelijker te vervoeren en om mee te werken.

Plakken of zetten

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen tegels zetten en tegels plakken. Tegels zetten is als je de lijm op de tegel zelf smeert en hem vervolgens op de muur plakt. Bij tegels plakken smeer je de lijm juist op de muur en hier plak je vervolgens de tegel op. Tegenwoordig is tegels plakken het hipst.

Voor het insmeren van de muur kun je een lijmkam gebruiken. Gebruik voor kleinere tegels een lijmkam met een fijnere vertanding. Denk bij het aanbrengen van de lijm aan de droogtijd. Meestal droogt dit namelijk best snel. Lijm daarom niet in één keer de hele muur in, maar doe het per meter.

Controleer tijdens het plakken van je tegels goed of je ze wel recht tegelt. Zolang de lijm nog niet hard is, kun je de tegels nog verschuiven.  

Voegen

24 uur na het tegelen kun je gaan voegen. Bij voegen strijk je het voegmiddel diagonaal over de wand. Zorg dat de voegen helemaal vol zijn. Let er wel op dat dit middeltje snel droogt, dus werk ook snel.

Tegeltrends

Als je dan toch je badkamer of keuken aan gaat pakken, doe dat dan wel in stijl. Zo is de metrotegel weer helemaal hip in de badkamer, maar is het ook weer toegestaan om felle kleuren te gebruiken.

Ook zie je overal de houtlooktegel verschijnen. Deze wordt steeds mooier en realistischer en is daarom iets wat je zeker in huis wil als je wat meer warmte wil creëren.  

Over het algemeen worden er in 2018 veel verschillende kleuren en vormen gebruikt. Dit kan heel divers zijn, maar het gebruik van een kleine tegel is hierbij het leukst.

Dan de laatste trend, maar ook gelijk de meest luxe: het gebruik van een marmer-look. Dit was al langer te zien als trend in keukens, maar komt nu ook helemaal in in badkamers.  

ID: 2256

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven