Huis
Tuin
Video

Kapotte tegel in de badkamer? Zo repareer of vervang je 'm zelf!

Een kapotte tegel in de badkamer kan een heel lelijk gezicht zijn. Toch is het altijd wel een heel klusje om hem te vervangen of te repareren. Want hoe zorg je er nou voor dat je het niet meer ziet en welk gereedschap heb je ervoor nodig? Wij vroegen tegelzetter Robin Kops om tips, zodat je het zelf kunt doen!

Tegel repareren

Zit er een boorgat of een klein scheurtje in de tegel? Dan kun je er altijd voor kiezen om de tegel te repareren. Dit zou je kunnen doen met twee-componenten voegmiddel of gewoon met wat kit. Volgens tegelzetter Robin Kops blijf je dit helaas wel altijd zien. “Je krijgt nooit meer dezelfde kleurstelling als je een tegel repareert, dus als je het echt mooi wilt hebben, kun je hem beter vervangen!”, aldus Robin.

Alles wat je moet weten over kunststof tegels in de badkamer
Behangen en betegelen

De voorbereiding

Allereerst is het slim om te kijken of de tegel nog wel te verkrijgen is of dat je er toevallig nog wat op zolder hebt liggen. Is dat niet zo? Dan zit er helaas niks anders op dan de tegel gewoon te repareren met wat kit of allemaal nieuwe tegels te leggen. “Daarom zeg ik altijd: zorg dat je bij het kopen van tegels er altijd iets meer koopt en er 2 of 3 apart houdt. Zo heb je altijd reserve voor het geval er iets gebeurt met de tegels!”

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of er vloerverwarming ligt onder de tegel als het om een vloertegel gaat. Als dit zo is, moet je heel voorzichtig te werk gaan, zodat je de vloerverwarming niet beschadigt.

Tegel eruit halen

Voordat je begint met het eruit hakken van de tegel, heeft Robin nog een belangrijke tip voor ons. “Je moet eerst de voegen eruit slijpen met een multitool. Hier zit een blad op wat trilt, waardoor je de voegen er als het ware zo ‘uit trilt’. Begin dus niet gelijk met de tegel eruit te hakken. Als je dat doet, kunnen namelijk de omliggende tegels gaan blussen en dit wil je natuurlijk voorkomen.”

Als de voegen er helemaal uit zijn, kan je de tegel eruit hakken met een beitel. Het is belangrijk dat alle kleine stukjes weg zijn, zelfs de lijm! Wanneer je dit niet doet, zal de tegel namelijk altijd hoger liggen dan de andere tegels en dat is niet zo’n mooi gezicht.

Nieuwe tegel erin

Is de plek van de tegel weer helemaal glad? Dan kun je beginnen met het betegelen. Strijk wat tegellijm op de kale plek. Wanneer het een wandtegel is, zet je eerst de onderkant van de tegel tegen de muur en druk je hem vast. Bij een vloertegel kijk je goed of de tegel waterpas ligt met de andere tegels. Druk hem daarna stevig aan en laat de tegel ongeveer 24 uur drogen.

Maak de voegspecie aan met een mixer en vul de voegen met het middel. “Ga niet direct met de spons eroverheen om het mooi glad te krijgen, maar laat het een half uurtje drogen. Anders haal je de voegspecie weer direct van de muur af. Spons na dat half uur diagonaal met de spons over de tegel heen, zodat de voegresten van de tegel verdwijnen”, vertelt Robin.  

Waarschijnlijk blijf je altijd wel wat verschil zien in kleur. De oudere voegen zijn namelijk altijd wat verkleurd, maar volgens Robin zie je dit na verloop van tijd niet meer. “Als je een jaartje wacht zie je geen verschil meer en zijn de voegen van de nieuwe tegel dezelfde kleur als de rest!”

Fotocredits

Headerfoto: Eigen Huis & Tuin
Foto in artikel: Brugman

Bron

Klium

Alieke van Rijn
ID: 10087

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven