Huis
Tuin
Video

De 6 meestgestelde vragen over behangen

Ben je van plan te behangen, maar zit je nog met een paar vragen voor je begint? Wellicht kunnen wij je vragen beantwoorden, want onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk geeft je graag advies!

Heb je een prangende vraag over je behangklus? Grote kans dat ‘ie tussen de 6 meest gestelde vragen zit. Zit jouw vraag er niet tussen? Stuur ‘m dan in naar onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk

We geven in dit artikel antwoord op de volgende vragen:

1. Hoeveel kan ik behangen met 1 rol behang? 
2. Hoe kan ik behang makkelijk verwijderen? 
3. Welke behanglijm moet ik gebruiken? 
4. Hoe kan ik zelf behangen? 
5. Op welke ondergrond is behangen mogelijk en op welke ondergrond niet? 
6. Wat is het voordeel van vliesbehang? 

1. Hoeveel kan ik behangen met 1 rol behang?

Wanneer je gaat behangen is het belangrijk van tevoren te weten hoeveel rollen behang je nodig hebt, zodat je niet te veel of te weinig in huis haalt. Daarom is het een goed idee om van tevoren je muren op te meten en de afmetingen van het behangpapier op te zoeken.

Aantal banen in de breedte
Meestal is een rol behangpapier 53 centimeter breed en 10 meter lang. Deel de breedte van de muur (of muren) daarom door 53 en rond dit af naar boven. Nu weet je hoeveel banen behangpapier je nodig hebt.

Voorbeeld bij een muur van 5 meter (=500 cm) breed.
500/53=9,43. Dat betekent dat je afgerond 10 banen nodig hebt.

Hoogte van de muur
Vervolgens meet je de hoogte van je muur. Tel hier 10 cm bij op als je behangpapier zonder patroon gebruikt. Een rol behangpapier is meestal 10 meter lang (1000 cm). Deel vervolgens de lengte van de rol door de hoogte van je muur plus die 10 extra centimeters. Rond vervolgens naar beneden af om te berekenen hoeveel banen je uit één rol krijgt.

Voorbeeld bij een muur van 2,5 meter hoog (=250 cm).
250+10=260
1000/260=3,84. Dat betekent dat je dus 3 volledige banen uit 1 rol krijgt.

Je hebt in het bovenstaande voorbeeld 10 banen nodig, wat betekent dat je 4 rollen nodig hebt. Is dit je iets te veel rekenwerk? Er bestaan online ook veel handige behangcalculators.

Wil je weten hoe je behangt met een printbehang? We leggen het je hier stap voor stap uit.

2. Hoe kan ik behang makkelijk verwijderen?

Is je muur toe aan een nieuw behangetje of likje verf, maar zit er nog oud behang op? Dan zul je toch echt eerst het oude behang eraf moeten halen. Begin niet lukraak aan het oude papier te trekken, want dat kan voor lelijk resultaat zorgen. Het beste kun je met afweekmiddel, een stoomapparaat, een plamuurmes en een prikrol werken. Hoe je dit stap voor stap aanpakt leggen we je uit in dit stappenplan mét handige video. Daarnaast heeft Thomas ook nog een aantal gouden tips voor je.

behang

3. Welke behanglijm moet ik gebruiken?

Welke behanglijm je moet gebruiken is geheel afhankelijk van het soort behang dat je gaat gebruiken. Bij papierbehang en vinylbehang kun je kiezen voor een behanglijm voor normaal tot zwaar behang. Met deze lijmsoort smeer je de lijm op het behang zelf (en dus niet op de muur).

Heb je vliesbehang, dan kies je speciaal vliesbehanglijm. Dit breng je aan op de muur, waarna je het behang tegen de muur aan plakt. Ook bestaat er nog behangplaksel speciaal voor glasweefselbehang. Ook dit kun je gelijk op de muur aanbrengen waarna je de behangbanen op de muur plakt.

4. Hoe kan ik zelf behangen?

Behangen is een secuur klusje waarbij je niet alleen netjes, maar ook goed voorbereid te werk moet gaan. Zo moet je van tevoren weten hoeveel behang je nodig hebt, het antwoord op deze vraag lees je hierboven bij vraag nummer 1. Hoe je vervolgens stap voor stap (foto)behang netjes aanbrengt leggen we je uit in dit stappenplan met handige video. Daarnaast heeft onze eigen Thomas ook nog een paar handige tips voor je!

5. Op welke ondergrond is behangen mogelijk en op welke ondergrond niet?

Wat voornamelijk belangrijk is bij het behangen is dat de ondergrond vlak en egaal van kleur is, zelfs op hout is het mogelijk. Heeft je muur een reliëf of structuur, dan kun je hier helaas beter niet op behangen. Ook is het materiaal nog bepalend.

Zo kun je wel op de volgende ondergronden behangen:

 • Bestaand behang
 • latex/saus/muurverf: indien de verflaag goed vast zit
 • Stabiel (gegrond) hout
 • MDF: hierbij is het belangrijk om het van te voren te ontvetten en te gronden met een universeel primer op waterbasis

De volgende ondergronden worden niet aangeraden, maar zijn onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk:

 • Spaanplaat: dit is erg poreus en zuigend, maar je kunt het wel behangen als ze van tevoren voorgelijmd zijn.
 • Kunststof: dit kun je alleen behangen na het aanbrengen van een speciale kunststofprimer
 • Gipsplaat: dit is erg poreus en zuigend, maar je kunt het wel behangen als ze van tevoren voorgelijmd worden
 • Tegels: alleen als ze met een speciale primer behandeld worden
 • Glas: dit wordt afgeraden als er veel zon op staat, maar voor korte tijd kan het wel

Op de volgende ondergronden kun je niet behangen:

 • Vliesbehang
 • Glasvezel
 • Structuurverf → maar als het fijne structuur is kun je dit eventueel nog wegschuren en alsnog behangen.

6. Wat is het voordeel van vliesbehang?

Vliesbehang is makkelijk om mee te werken omdat het niet uitzet of krimpt als het nat wordt. Daarnaast is het makkelijk overschilderbaar en zorgt het voor een stevige toplaag op je muren. Het grootste voordeel is echter de snelle manier van plaatsen. Net als met glasweefsel smeer je de muur in met lijm, in plaats van het behang zelf in te smeren. Hierdoor kun je gemakkelijk bijsturen. Zorg wel voor een egale ondergrond omdat vliesbehang doorschijnt.

De Helpdesk

Heb je toch nog een vraag voor de Eigen Huis & Tuin Helpdesk? Stel 'm hier!

Marjolein Sintenie
ID: 9316

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven