Huis
Tuin
Video

Betegelde bar

Woonkamer
Thomas pakt de woonkamer van Michiel en Katalijn aan. Het barretje dat er staat is functioneel, maar niet echt mooi. Thomas maakt daarom een nieuw blad van beton, maar betegeld ook de hele voorkant. Maar hoe gaat dat ook alweer, tegelen?

Voorbereiding
De bar krijgt een modern nieuw jasje van simpele witte tegeltjes van 10 bij 10cm. Voordat je gaat beginnen aan een tegelklus zijn een aantal dingen belangrijk. Zo moet je goed kijken naar de ondergrond: in sommige gevallen kun je gewoon de muur inlijmen en eroverheen tegelen. Is je ondergrond erg glad dan is het slim die ruw te maken, bijvoorbeeld door middel van een primer, of een dun laagje tegellijm. De nieuwe laag lijm hecht dan beter en je tegels komen dan dus gewoonweg beter vast te zitten.

Meten
Nu is het, zoals bij zoveel klussen eerst een kwestie van goed meten. Zo leg je de tegeltjes even uit voor het te tegelen oppervlak, rekening houdend met een voeg. Zo weet je hoe je uitkomt en aan welke kant je bijvoorbeeld een half tegeltje wilt hebben. Als je dat hebt bekeken is het zaak te bepalen of je vloer waterpas is. Is dat het geval dan kun je gewoon onderaan, op de grond beginnen met tegelen. Zo niet, dan zet je een waterpas lijn vanuit waar je gaat werken.

Inlijmen
Voor het inlijmen van de wand gebruik je een lijmkam. De grofheid van de vertanding kies je op basis van de grootte van de tegel. Gebruik je een redelijk klein tegeltje, kies dan ook een fijnere lijmkam. Wat verder belangrijk is, is dat je de lijm gelijkmatig aanbrengt, om te voorkomen dat je tegeltjes schots en scheef op het wandje komen. Lijm nooit direct het hele wandje in, want tegellijm droogt redelijk snel. Lijm dus eerst een vak in, betegel dat vak en ga zo verder.

De tegels
Thomas gebruikt matjes met tegels. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor losse tegeltjes. Om de voegen dan allemaal dezelfde breedte te maken zou je gebruik kunnen maken van tegelkruisjes. Je plaatst alle matjes op de wand en gebruikt de tegelsnijder als je in de breedte of hoogte niet uitkomt.

Voegen
Als alle tegels geplaatst zijn en de lijm is gedroogd, kan er gevoegd worden. Prepareer het voegsel. Het moet niet te dik of te dun zijn; eigenlijk de dikte van vla. Vervolgens breng je het voegsel aan op de betegelde wand met een rubberen spaan. Smeer het voegsel over de gehele wand en wrijf het met afwisselende diagonale bewegingen tussen de voegen. Zorg dat alles gelijkmatig verdeeld is en dat het meeste overtollige voegsel weg is door gebruik te maken van de rubberen spaan. Je laat alles opdrogen en opstijven voordat je aan de volgende stap begint.

Schoonmaken
Nu al het voegsel er netjes in zit, kun je de muur gaan schoonmaken. Je gebruikt hiervoor een schone spons. Je veegt één keer over de wand heen en maakt hem daarna weer direct schoon. Anders verdeel je de specie weer opnieuw, terwijl het er vanaf moet! Heel vaak die spons schoonspoelen dus.

Als al het overtollige voegsel verwijderd is en de tegeltjes er schoon uitzien, is jouw betegelde wandje klaar!

ID: 82

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven