Huis
Tuin
Video

Dit is alles wat je moet weten over hondenbelasting

Als je een hond hebt, ben je misschien wel bekend met de hondenbelasting. Deze belasting kan soms nogal onduidelijk of verwarrend zijn. Daarom leggen wij je alles uit wat er te weten valt over hondenbelasting.

Dit is dus ook waar je over na moet denken als je graag een hond in huis wilt nemen.

Wanneer betaal je hondenbelasting?

Als je feitelijk een hond houdt, en hem dus in huis houdt en ervoor zorgt, ben je verplicht om hondenbelasting te betalen. Dit geldt natuurlijk niet als je een weekje op iemand anders zijn hond past. Als de hond eigendom van het gezin is, dan wordt een persoon aangewezen die de belasting moet betalen.

Hoeveel moet ik betalen?

De gemeente waarin je woont bepaalt hoeveel hondenbelasting je moet betalen. De exacte prijzen vind je dus op de website van de gemeente. Hoe meer honden je in huis hebt, hoe meer je betaalt.

Hoe geef ik mijn hond aan?

Je geeft je hond aan bij de gemeente, dit kan meestal gewoon op de website. De gemeente bepaalt dan hoeveel je moet betalen en je krijgt dan waarschijnlijk een automatische incasso.

Wat als ik mijn hond niet aangeef?

Er worden regelmatig controles uitgevoerd op het bezit van honden. Je kunt er dus niet mee wegkomen om je hond niet aan te geven. Sterker nog, als je je hond niet aangeeft, dan kun je een fikse boete krijgen. 

Moet ik ook over andere huisdieren belasting betalen?

Je hoeft volgens de wet alleen belasting te betalen over honden. Voor katten, konijnen, hamsters en andere dieren hoef je niks te betalen.

Waarom moet ik hondenbelasting betalen?

Vroeger werd de hondenbelasting ingevoerd om hondsdolheid tegen te gaan. Echter is het na deze plaag niet afgeschaft. Nu betalen we hondenbelasting omdat honden vaak hun behoeften doen in de openbare ruimte. Hier moeten zakjes en vuilnisbakken voor zijn.

Julia van Rijn
ID: 8624

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven