Huis
Tuin
Video

Sywert schrok zich rot van de energierekening en besloot zijn woning zelf duurzaam te maken

Ambtenaar Sywert van Lienden zwoegde de afgelopen tijd om het huis waar hij met zijn vrouw en twee kinderen woont, flink aan te pakken en te verduurzamen: “Ik woon nu comfortabeler, goedkoper én milieuvriendelijker.”

Lek als een mandje

In het AD vertelt Siewert van Lienden in een interview over zijn zelf verduurzaamde huis. Na de aanschaf van zijn rijtjeshuis een tijd terug, was hij behoorlijk geschrokken: “Na de eerste maand schrok ik me rot van de energierekening: 400 euro. En toen woonden we er nog niet eens. Het huis bleek energetisch zo lek als een mandje en had energielabel F. Ik wist eigenlijk nog niks van energiebesparing, maar besloot mezelf erin te verdiepen.”

Besparing

“Ik ben zelf niet heel handig, maar met de juiste hulp van experts kom je een heel eind.” Uiteindelijk pakte Sywert toch veel werk zelf op. En dat scheelde heel wat: “We zijn begonnen met het simpele en goedkope isolatiewerk. Als je niet bang bent om vies te worden, kun je zelf de kruipruimte in de vloer te isoleren. Wij hebben een houten vloer, dus ik heb glaswol gebruikt als isolatiemateriaal. Kostte ongeveer 300 euro. Daarna hebben we spouwmuurisolatie aangebracht. Dat kostte 700 euro. Die investering van 1000 euro leverde al 20 procent besparing op.”

Relatief laag prijsje

De kosten van het verduurzamen van het huis hield Sywert relatief laag door veel zelf te doen. Daardoor bleef hij onder de 15.000 euro. Hij raadt dan ook iedereen aan het ook te doen: “Doe het in stapjes, van eigen spaargeld en doe veel zelf. Laat je niet bang maken door de grote bedragen die continu worden genoemd in de media. Wacht er ook niet te lang mee. Laat ze in Den Haag maar kletsen. Ieder jaar dat je het uitstelt is zonde.”  

Het hele interview met Sywert kun je bij AD lezen.    

Bekijk ook:

Fotocredits:
Headerfoto: Ulleo - Pixabay
Artikelfoto: AD   

Bron: AD

Christa Koeyvoets
ID: 8197

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven