Huis
Tuin
Video

Zo leer je je kinderen met geld omgaan

Ieder kind moet op een gegeven moment leren hoe je met geld om moet gaan. Het is dus belangrijk dat jij als ouder je kind hierin laat oefenen, fouten laat maken en het goede voorbeeld geeft. Maar hoe doe je dit precies? RTL Z zette een aantal tips op een rijtje.

Hoeveel zakgeld moet ik m’n kind geven? En kleedgeld dan? Wanneer moet mijn kind sparen? Dat zijn vragen die veel ouders hebben.

Zakgeld op een vaste dag

Zeven op de tien basisschoolkinderen krijgt volgens het Nibud zakgeld. Meestal is dit eens per week, maar niet iedere ouder is hier consequent in. Echter is het wel belangrijk dat je het geld op een vast moment geeft, net zoals bij een salaris. Geef je kind dus iedere week of maand een vast bedrag. Hoeveel geef je je kind dan? Dat is helemaal aan jou, maar in onderstaande tabel van het Nibud zie je de gemiddelde bedragen per leeftijd.

Afspraken maken

Het is slim om afspraken te maken met je kind over waar het zakgeld aan uitgegeven mag worden. Een van die afspraken kan sparen zijn. Zo kun je je kind leren dat het soms wat langer duurt voordat je kunt kopen wat je wilt, dus directe behoeften uit de stellen. Je kunt ook een spaarplan maken. 

Bankieren of contant?

Voor jonge kinderen is het het beste om het zakgeld contant te geven. Zo leren ze de waarde van het geld en het helpt ook bij het hoofdrekenen. Ook is het natuurlijk leuker of de spaarpot steeds voller te zien worden.

Bij oudere kinderen kun je beginnen met het gebruiken van de pinpas. Op de middelbare school kun je namelijk vaak alleen met de pinpas betaald worden. Volgens het Nibud kun je al vanaf een jaar of tien beginnen met het zakgeld overmaken. Zo leert je kind pinnen, de pas bewaren en de pincode onthouden. Ook snappen ze dan hoe bij- en afschrijven werken. 

Speciale bankapps

Steeds meer banken komen met een bankier-app speciaal voor kinderen. Denk aan ‘PinPin’ van Rabobank of het nieuwe ‘Otly’. Deze apps maken bankieren een stuk vrolijker en kindvriendelijker, en de ouders kunnen ook nog eens meekijken.

Kleedgeld

Veel ouders geven hun kind vanaf de middelbare school kleedgeld. Dit gebeurt vaak wanneer ze hun eigen stijl gaan ontwikkelen en dus ook zelf kleding willen gaan kopen. Geef het kleedgeld apart van het zakgeld en maak hier ook afspraken over. Wat mag het kind kopen? Betaal jij ook nog wat van de kledingkosten, et cetera. De meeste ouders geven naast het zakgeld nog zo’n 50 euro kleedgeld, maar dit bedrag is natuurlijk helemaal zelf te bepalen.

Zelf wil je waarschijnlijk ook wel wat geld sparen. Met deze tips wordt dat een eitje!

Fotocredits
Headerfoto: Pixabay - Pexels
Tabellen: Nibud/RTL Z

Bron: RTL Z

Julia van Rijn
ID: 8056

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven