Huis
Tuin
Video

Wasje draaien? 3 manieren om geld te besparen op je wasmachine

Als je graag die éne trui aan wil die al een tijdje in de wasmand ligt, dan zul je toch een wasje moeten draaien. Maar of je dat ook moet doen als de trommel niet vol is? Wij geven je drie manieren om geld te besparen op je wasmachine.

Een wasje draaien kost een stuk meer energie dan je zou denken. Volgens Milieu Centraal kost dit gemiddeld vier procent van het totale elektriciteitsverbruik van een huishouden. Dit is niet alleen hartstikke slecht voor het milieu, maar kost je ook nog een 10 tot 30 euro per jaar extra.

Alleen nog maar volle trommels

Door de wasmachine pas aan te zetten als de trommel vol is, kan dit al de helft van het elektriciteitsverbruik schelen. Dit betekent dat je twee volle wasjes zal draaien, in plaats van vier halve. Dit scheelt ons niet alleen geld, het is dus ook beter voor het milieu én scheelt weer wat tijd. Je hoeft dan minder vaak de was op de hangen. Dat is ook weer mooi meegenomen!

Lagere temperaturen

Nog een tip die zo gepiept is: was op een lagere temperatuur. Lang niet alles hoeft op zestig graden gewassen te worden. Een shirtje of een spijkerbroek kunnen makkelijk op veertig graden gewassen worden. Dit kan al gauw de helft van het energieverbruik schelen. En als je kouder wast, dan krimpt je kleding ook nog eens minder snel. Beter voor het milieu, voor je portemonnee én voor je kleding. Win-win-win.

Eco programma

Bij de was uit de slaapkamer, de keuken en de badkamer is het belangrijk dat de was hygiënisch schoon wordt. Hierin zijn vaker schimmels, bacteriën en mijten te vinden en die worden pas gedood vanaf zestig graden. Was deze items dan ook altijd op zestig graden!

Om daar energie op te besparen hebben de meeste wasmachines een eco programma. Deze wast wel op zestig graden, maar verbruikt minder energie en minder water. Het enige nadeel is dat dit programma een stuk langer kan duren, soms wel vier uur. Maar die tijd kan je natuurlijk goed gebruiken voor andere klusjes (of om te favoriete serie te kijken).

Er is nog zoveel meer waar je energiekosten op kan besparen. Zo moet je zorgen voor goede dakisolatie en en houd ook het verbruik in je tuin in de gaten.

Fotocredits
Header: Stevepb - Pixabay

Tekst
Käthe van der Werf

ID: 3607

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven