Huis
Tuin
Video

Wist jij dit? Hierdoor kun je minder hypotheek krijgen

Ga je een huis kopen of ben je van plan dit binnenkort te doen? Dan is het belangrijk om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Want weet je dat er een aantal dingen zijn waardoor je - onbewust - minder hypotheek kan krijgen? Zelfs door iets onbenulligs als een telefoonabonnement...

1. Een private lease auto

Heb je een private lease auto of krijg je er binnenkort één? Houd er dan rekening mee dat dit nadelig kan zijn als je een hypotheek af wil sluiten. Dit contract wordt namelijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), waardoor je minder geld kan lenen voor je woning. Zo zorgt een leaseauto met een tweejarig contract van €300 voor een verlaging van zo'n €50.000. 

2. Rood staan

Het lijkt zo makkelijk: even rood staan - dat vul je wel weer bij zodra je je loon binnen hebt. Echter, rood staan op je rekening telt ook als een BKR-registratie. Zelfs de optie om rood te staan is al van invloed. Zet dit dan ook uit als je een huis wil gaan kopen.

3. Een studieschuld

Heb jij tijdens je studententijd een flinke som geld geleend? Deze schuld staat niet bij het BKR geregisteerd, maar heeft wel degelijk invloed op jouw hypotheek. De oorspronkelijke schuld telt, voor het oude leenstelsel, mee voor 0,75% procent. Voor het nieuwe leenstelsel (na juli 2015) telt een percentage van 0,45%.

4. Een telefoonabonnement

Het lijkt zo onschuldig: een telefoonabonnement. Tóch heeft dit invloed op de hoogte van je hypotheek. Als jij hiervoor meer dan €250 leent, krijg je namelijk een BKR-registratie. Stel: jij betaalt €20 per maand voor je smartphone, dan kost dit je zo’n €5.500 aan hypotheek. Dit kan bovendien nog hoger oplopen als je kinderen hebt en ook hun telefoons op jouw naam staan. Let hier dus op! Je kan daarom beter je telefoon in één keer afbetalen of voor een goedkoper model kiezen.

5. Creditcard

Kun jij uitgesteld betalen met je creditcard? Dan zorgt ook dit voor een vermindering van je hypotheek. Het is slechts een klein bedrag, maar toch iets om rekening mee te houden! Alle kleine beetjes helpen, niet waar?

Heb jij nou nog een huis dat je eerst moet verkopen? Met deze vijf tips kun je de waarde van je huis verhogen.

Fotocredits
Headerfoto: Jesse Roberts - Unsplash

Tekst
Lotte Wullems

Bron: Curo Advies

ID: 4069

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven