Huis
Tuin
Video

8 tips om je belastingaangifte een stuk makkelijker te maken

Je kunt tussen 1 maart en 1 mei weer de jaarlijkse belastingaangifte doen. Voor veel mensen is dit niet het leukste klusje om te doen, want hoe zit het ook alweer? Aftrekposten, premies, kortingen en ga zo maar door. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het makkelijker te maken.

Tip 1: Begin op tijd

Het belangrijkste is dat je je belastingaangifte doet tussen 1 maart en 1 mei. Als je dit niet doet, kun je een boete krijgen. Lukt het niet om binnen deze periode je aangifte te doen? Dan kun je eventueel om uitstel vragen via de Belastingtelefoon of de website van de belastingdienst.

Tip 2: Wel of geen belastingaangifte?

Het is natuurlijk ook wel handig om te weten of je nou wel of geen belastingaangifte moet doen. Als je in januari of februari een (digitale) aangiftebrief hebt gekregen, dan moet je dus belastingaangifte doen. Als je geen brief hebt gehad, dan kun je een proefaangifte doen op de website van de Belastingdienst. Hier kun je gelijk zien of je geld terug zou krijgen.

Tip 3: Waar aangeven?

Je kunt je belastingaangifte doen via ‘Mijn Belastingdienst’ op de website van de Belastingdienst. Je logt in met je DigiD en het meeste is dan al ingevuld. Je kunt ook het aangifteprogramma downloaden, maar hier moet je alles zelf invullen.

Tip 4: Verzamelen

Om de belastingaangifte makkelijk te maken, kun je al je papieren en gegevens vooraf al verzamelen. Bewaar al je belangrijke documenten het hele jaar door in een plastic mapje. Label hem bijvoorbeeld ‘belastingaangifte 2018’. Zo heb je alles gelijk bij elkaar en hoef je niet op het laatste moment nog alles bij elkaar te zoeken.

Tip 5: Vraag hulp

Snap je er echt helemaal niks van? Wees dan niet bang om hulp in te schakelen. Dit kan een vriend of familielid zijn, maar er is ook professionele hulp beschikbaar. Voor een ingewikkelde aangifte kun je bijvoorbeeld naar een belastingconsulent stappen.

Tip 6: Houd rekening met kortingen

Je wil natuurlijk zoveel mogelijk geld slaan uit de belastingaangifte. Doe daarom goed onderzoek naar de kortingen waar je eventueel recht op hebt. Denk aan heffingskorting als je minder verdient dan je partner, of misschien heb je recht op ouderenkorting. Het is zonde om dit geld zomaar weg te gooien.

Tip 7: Heb je aftrekposten?

De Belastingdienst vult de meeste aftrekposten niet automatisch in. Let hier dus zelf goed op. Denk aan studiekosten, reiskosten of partneralimentatie. Gooi hier dus geen geld op weg.

Tip 8: Checken!

Het is misschien wel handig dat de Belastingdienst alles al van te voren invult, maar het is altijd beter om het toch maar even na te lopen. Kloppen alle cijfers? En je naam? Heb je alle kortingen en aftrekposten ingevuld en nagekeken? Foutjes kunnen je namelijk soms honderden euro’s kosten.

Julia van Rijn
ID: 8152

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven