Huis
Tuin
Video

Huis kopen? Dit zijn de verschillende soorten hypotheken

Je hebt besloten om een huis te gaan kopen, nu moet je nog zien hoe je dat gaat financieren. Dit gaat in ieder geval met een hypotheek, maar hier zijn zo veel verschillende soorten van. Omdat dit soms ingewikkeld kan zijn, leggen wij alle hypotheken even voor je uit.

Als je eenmaal weet wat welke hypotheek is, kun je gaan overleggen met je hypotheekadviseur. Met deze informatie ben je in ieder geval goed voorbereid op dit gesprek.

De annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat voor een deel uit rente en een deel uit aflossing. In het begin betaal je echter meer rente en weinig aflossing, en naar het einde toe is dit andersom. Aan het einde is je hypotheek helemaal afgelost.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. De rente die je betaalt wordt echter iedere maand lager. Je betaalt de rente namelijk over het nog af te lossen bedrag. De lasten worden dus iedere maand minder.

Andere hypotheken

Als je vóór 2013 een woning hebt gekocht, kan het zijn dat je een andere hypotheek hebt. Deze hypotheken kun je nu echter (meestal) niet meer krijgen:

  • Spaarhypotheek: Je spaart het geleende bedrag en lost dit aan het einde van de looptijd af. Je betaalt wel iedere maand rente. 
  • Beleggingshypotheek: je belegt maandelijks een bedrag waardoor je aan het eind van de loopbaan genoeg zou moeten hebben om de hypotheek af te lossen.
  • Aflossingsvrije hypotheek: je betaalt alleen rente en spaart zelf om aan het einde van de loopbaan de lening in een keer terug te betalen.
Julia van Rijn
ID: 8482

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven