Huis
Tuin
Video

Gat in je muur boren? Kies dan wel de juiste boor!

Voor iedere klus heb je een andere boor nodig. Er bestaan niet voor niets zoveel verschillende boren. Zo gebruik je voor een gat in het hout een andere boor dan een gat in je gips muur. Laten we de boren even op een rijtje zetten, zodat jij nooit meer de verkeerde kiest.

Houtboor

De houtboor kun je makkelijk herkennen door de spiraalvorm met een scherpe naaldvormige punt aan het uiteinde. Je kunt de houtboor o.a. gebruiken voor MDF, spaanplaat en hardboard. Er zijn verschillende soorten houtboren waarin onderscheid gemaakt kan worden:

 • Speedboor
  Deze boor is gemaakt om grotere gaten van 6mm tot enkele centimeters groot in een houten ondergrond te maken.
 • Gatenboor
  Wil je een gat maken van meerdere centimeters? Dan kun je het beste een gatenboor gebruiken. Deze cirkelvormige boor kun je op de schroef-of boormachine bevestigen. Je kunt deze boor goed gebruiken voor wandcontactdozen.
 • Slangenboor
  De slangenboor lijkt op het uiteinde van een schroef met z’n spitse uiteinde en spiraalvorm. Met deze boor kun je goed diepe gaten maken van wel 60cm diep.
 • Verzinkboor
  Je kunt met een verzinkboor een klein gat in een plaat maken waarin je de kop van je schroef in wegvalt, het zogenaamde verzinken van een schroef.  Door de kleine kegelvorm van de boor kun je een klein puntje in het hout boren. Deze boor is dus niet geschikt om gaten te boren waar hele schroeven in passen.

Metaalboor

De punt van een metaalboor is minder scherp dan die van de houtboor. Sla eerst een centreerpunt op de plek waar je wil gaan boren en begin dan pas met boren. Heb je hard metaal? Kies dan ook voor een hardere metaalboor.

Steenboor en betonboor

Het verschil tussen de steenboor en betonboor is heel klein. Je kunt deze boren herkennen aan de stompe beitelvormige punt. Het verschil tussen deze twee boren is vooral de hardheid van de punt van de boor.

Universele boor

Boor je niet heel vaak? Of heb je niet veel gaten in een stenen muur nodig? Dan kun je aan de slag met een universele boor. Deze boor is gemaakt voor alle materialen. Als je intensief aan het boren gaat met één bepaalde materiaal wordt er zeker aangeraden toch niet de universele boor te kiezen, maar een specifieke boor voor het materiaal.

Bronvermelding

Headerfoto: Tookapic - Pexels

ID: 3203

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven