Huis
Tuin
Video

Aan de slag met hout hakken? Lees deze checklist dan goed door!

De winter komt eraan en dat betekent tijd voor de open haard! Heerlijk opwarmen bij het warme en knusse vuur na een koude winterdag, ideaal! Maar om het vuurtje brandend te houden moet je natuurlijk wel genoeg hout in huis hebben. Tijd om hout te gaan hakken dus! Wij zetten wat tips voor je op een rijtje!

1. De outfit

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk dat je je ook qua outfit goed voorbereidt op de klus. Trek stevige schoenen aan en het liefst werkschoenen met een stalen neus. Zorg dat je goede handschoenen hebt, dit voorkomt dat je na het hakken onder de blaren zit. Om je ogen te beschermen is een veiligheidsbril ook erg belangrijk, zo voorkom je dat er losse splinters in je ogen vliegen.

Hout stapelen voor creatievelingen: zo kan het natuurlijk ook!
Terras

2. Ondergrond

Het is belangrijk dat je een stevige ondergrond hebt waar je het hout goed op kunt hakken. Kies bijvoorbeeld voor een grote, stevige boomstronk. Verder is het van belang dat het hakblok stevig staat en een recht oppervlak heeft.

3. Werkhouding

We weten dat je staat te poppelen om die bijl in het hout te slaan maar neem voor je begint even een momentje voor je houding. Als je in de juiste houding hakt voorkom je namelijk een hoop vervelende blessures. Zet je benen iets uit elkaar en zorg dat je knieën een beetje gebogen zijn.  

Pak met je ene hand de onderkant van de steel vast, de andere hand plaats je onder de kop. Als je naar beneden zwaait laat je je hand die onder de kop zit richting de onderkant van de steel glijden. Zorg ervoor dat je altijd in het midden van het houtblok hakt en oefen je slag een paar keer voor je met volle vaart in het hout hakt.

4. De bijl

Een goede bijl is essentieel voor deze klus. Kies een bijl die goed aansluit bij het hout dat je wilt hakken. Zorg dat je bijl goed scherp is. Wanneer een bijl bot is kan het hout sneller afketsen en vliegt het hout alle kanten op wat natuurlijk niet echt veilig is. Check voor je begint ook of de kop van de bijl goed vastzit. Alles in orde? Hakken maar!

Fotocredits:

Headerfoto: Glem Onojeghuo - Unsplash

Daphne van Kaam
ID: 9651

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven