Huis
Tuin
Video

Plankje ophangen? Deze schroef heb je nodig

Wil je zelf een plankje ophangen in huis? Gebruik dan wel de juiste schroef. Met een verkeerde schroef kun je zo je plank kapot boren of blijft de plank niet goed hangen.

Universele schroeven

De meest geschikte schroef voor het ophangen van een plank is de spaanplaatschroef. Dit is een universele schroef die voor de meeste houtsoorten wordt gebruikt. De schroef is dun, heeft een diepe schroefdraad en een extra scherpe punt. Zo draait de schroef gemakkelijk in het materiaal.

Juiste kop

De spaanplaatschroef kan verschillende koppen hebben, maar hoe weet je nu welke je moet hebben?

  • Platte kop. Deze gebruik je bij hout op hout constructies. Een platkop draait zichzelf namelijk in het hout vast en kun je netjes afwerken zonder uitstekende schroefeindes.
  • Cilinderkop. Een cilinderkop gebruik je met metaal-op-hout constructies. Deze kop verzinkt niet in het hout. Dit betekent dat de schroef iets blijft uitsteken.
  • Lenskop. De lenskop zorgt voor een mooie, bolle afwerking en kun je het best gebruiken bij RVS-beugels en deurbeslag.

Schacht?

Een schacht van de schroef is het stukje tussen de kop van de schroef en het schroefdraad. Een voldraadschroef heeft geen schacht en is een schroef die schroefdraad heeft van de punt tot aan de kop. Je gebruikt deze schroef vooral bij het monteren van kunststof op hout.

Een deeldraadschroef is geschikt voor hout op hout constructies en wordt het meest gebruikt bij het ophangen van planken. Een deeldraadschroef wordt strak tegen het hout aangetrokken doordat er een schacht is. Wanneer je een voldraadschroef gebruikt bij hout op hout constructies gebeurt het vaak dat er ruimte ontstaat tussen de houten materialen.

Fotobronnen

Headerfoto: Asim Alnamat - Pexels

ID: 3032

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven