Huis
Tuin
Video

Scharnieren: Heel- of halfopliggend?

Slaapkamer
Als je een kast hebt met drie deuren naast elkaar, kun je niet alle deurtjes op dezelfde manier bevestigen. Dan zitten ze elkaar in de weg. Daarom bevestig je de buitenste deurtjes heel-opliggend en het middelste deurtje half-opliggend. Gaat er nog geen lampje branden? Wij leggen het je graag uit.

Heel opliggend

De twee deurtjes aan de buitenkanten worden heel-opliggend bevestigd. Dit houdt in dat als je het deurtje dicht doet, deze half op het rechtopstaande paneel komt te vallen. Dit is niet het paneel waar de scharnier aan vast zit, maar de andere kant waar het deurtje op valt. Doordat de deur maar voor de helft op het paneel valt, blijft er ruimte over voor het middelste deurtje dat ook ruimte nodig heeft. Ze delen het paneeltje dus met z'n tweeën. 

De plaats van het scharnier bepaalt of het deurtje heel- of half-opliggend is. Bij heel-opliggend wordt een deel van het scharniertje óp de voorkant van een paneel geplaatst. 

Half opliggend

Het middelste deurtje wordt half-opliggend bevestigd, dit houdt in dat als je het deurtje dicht doet, deze helemaal over het rechtopstaande paneel valt. Je ziet dan dus niks meer van dit paneel.

Bij half-opliggend wordt het scharniertje aan de zijkant van het paneel geplaatst zodat het deurtje aan de andere kant het hele paneel bedekt. Dat ziet er zo uit:

Conclusie

Heel-opliggend is half op het paneel en half-opliggend is heel op het paneel. Snap je 'm nu? 

ID: 2259

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven