Huis
Tuin
Video

Tips bij het schroeven

De make-overs in de uitzending zagen er weer fantastisch uit. Om zelf net zo mooi te kunnen wonen delen we tips voor bij het schroeven. Met de juiste inspiratie en kennis kun je zelf aan de slag.

Schroeven zijn er in alle soorten en maten. Als je voor het rek met schroeven in de bouwmarkt staat kun je het aanbod nauwelijks overzien. Het is dan ook belangrijk om te weten welke schroeven er zijn en welke je nodig hebt bij jouw klus. Voor een klus kun je meerdere verschillende schroeven nodig hebben. Dat hangt af van waar je de schroef voor nodig hebt. 

Goed gereedschap

Bij het schroeven is het heel belangrijk om het juiste gereedschap te hebben. Zo moet je altijd werken met een passende schroevendraaier.  Zeker bij het losschroeven van een schroef is dit van belang, om te voorkomen dat de schroef wordt stuk gedraaid. Voor kleine klussen in huis is een accuschroevendraaier erg handig. In de uitzending gebruikt Thomas de Bosch IXO accuschroevendraaier. Hij heeft wel een hele speciale editie van de schroevendraaier met een zwart-gouden design.  De Bosch IXO Gold & Black is slechts tijdelijk verkrijgbaar. Het model is mooi compact, ligt goed in de hand door het ontwerp én kan makkelijk worden opgeladen dankzij de micro-USB-lader.

schroeftips, thomas

Lengte

Schroeven bestaan in allerlei vormen. Zo hebben schroeven verschillende lengtes. Je kunt bepalen welke lengte jij nodig hebt door te kijken naar het materiaal dat je gebruikt voor jouw klus. Over het algemeen kun je aanhouden dat de schroeflengte 2,5 keer de dikte van het materiaal moet zijn. Als je een plankje wil vastschroeven dat 10mm is kun je dat keer 2,5 doen. De lengte van je schroef moet dan 25mm zijn. Het is belangrijk om te weten hoe de maten van de verschillende schroeven worden weergegeven. De afmetingen van een schroef zijn altijd de lengte van de schroef x de diameter van de schacht.  

Schroefkop

Nu je weet welke lengte de schroef moet hebben, ben je er nog niet. Ook het juiste type schroef is van belang. De verschillende soorten hebben niet zo zeer te maken met de lengte, maar met de kop van de schroef. Aan de schroefkop kun je zien voor welke klus je de schroef kunt gebruiken.  We zetten een aantal verschillende type schroeven voor je op een rijtje:

Platkop

Schroeven met een platkop worden vooral bij het klussen met hout gebruikt. Dit type schroef kan vlak met het oppervalk van het hout worden verzonken.

Bolkop of lenskop

Voor beslag, bordjes en plinten kun je het best schroeven met een bol- of lenskop gebruiken. Dit soort schroeven hebben een bolling op de kop. Deze kop blijf je dus zien boven het oppervalk. Voor deze schroeven wordt vaak gekozen, omdat het er sierlijker uitziet bij meubels, afwerklatten of houten lijstjes.

Cilindrische koppen en schroeven met zeskantkoppen 

Voor bevestigingen in houten balken is het sieraspect niet van belang, zoals bij de bolkop of lenskop. Bij het verbinden van houten balken is het beter om te kiezen voor schroeven met zeskantkoppen of cilindrische koppen. Dit is handig voor het aanzetten van een schroefsleutel.

Slotschroeven
De slotschroef wordt veel gebruikt bij het het werken met hout. Het is een schroef met een ronde kop met daaronder een vierkant tegenstuk. Dit vierkante tegenstuk heeft een functie. Dit stuk moet voorkomen dat de schroef meedraait bij het aandraaien van de moer. Let op, als je deze schroef weer los wil draaien dan kan dit alleen vanaf de moerkant. 
 
ID: 2374

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven