Huis
Tuin
Video

Zo voorkom je dat je gereedschap roest

Verroest gereedschap? Dat is natuurlijk zonde! Maar gelukkig is het makkelijk te voorkomen!

Roest ontstaat wanneer ijzer reageert met zuurstof en er water aanwezig is. Wanneer je gereedschap aan het roesten is geslagen, wordt je gereedschap aangetast. De kwaliteit gaat hierdoor dus achteruit. 

Je kunt roest daarom beter voorkomen dan naderhand behandelen. Wanneer je gereedschap is verroest is de kwaliteit namelijk al achteruitgaan. Roest kan daarnaast ook gemakkelijk weer terugkomen wanneer het eenmaal het product heeft aangetast.

Beschadigd gereedschap

Gebruik je gereedschap alleen waar het voor bedoeld is. Een schroevendraaier is bedoeld om schroeven vast te draaien en niet om te gebruiken als breekijzer om dingen open te breken. Wanneer je gereedschap op de verkeerde manier gebruikt of overbelast, dan beschadig je het gereedschap. Hierdoor kan je gereedschap makkelijker gaan roesten. Je maakt namelijk de beschermende laag van je gereedschap kapot. Gebruik daarom je gereedschap op de juiste manier en zorg dat je niet meer vraagt van je gereedschap dan nodig. Wanneer je te veel kracht op je gereedschap uitoefent overbelast je jouw gereedschap.

Opbergen

Wanneer je jouw gereedschap opbergt kun je dit het beste doen in een dichte gereedschapskist. Leg in de kist mottenballen, houtskool, krijt of zakjes silicagel. Deze producten trekken vocht aan en zorgen ervoor dat je producten dus minder snel kunnen gaan roesten. Roest ontstaat namelijk doordat er vocht bij de ijzeren producten komt. Vergeet niet de vocht absorberende producten af en toe te vervangen. 

Fotocredits
Headerfoto: David Cray - Pixabay

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3549

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven