Huis
Tuin
Video

Zo weet je hoe grof je schuurpapier is

Wanneer je aan het klussen geblazen bent, is het handig altijd schuurpapier bij de hand te hebben. Zeker voordat je met verf aan de slag gaat, is het een goed idee om de oppervlakte eerst goed te schuren. Maar, welk schuurpapier heb je dan nodig?

Meerdere soorten?

Ten eerste is het wellicht handig om te weten dat er meerdere soorten schuurpapier bestaan en dat niet elke soort even goed werkt. Je hebt schuurpapier met hele grove korrels, maar ook met superfijne korreltjes. Dit wordt aangeduid in cijfers:  

Fijn: P180, P220, P240, P320, P400, P600
Medium: P100, P120, P150
Grof: P60, P80

5 klusjes waardoor je huis weer een stuk frisser oogt
Verven

Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor ‘particles’. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. P180 betekent dus dat er 180 korrels per vierkante centimeter op het schuurpapier zitten.

Grof schuurpapier

Grof schuurpapier gebruik je voor hardnekkige verwijdering van de lagen materiaal. Moet je bijvoorbeeld drie lagen oude verf wegschuren, dan red je het niet met een fijne korrel. Kijk naar de meest grove korrel die er is, dus de P60 of wellicht P80.

Fijn schuurpapier

Fijn schuurpapier kun je gebruiken om een oppervlakte als het ware te polijsten. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe laag verf wilt aanbrengen over een houten oppervlakte die er verder nog tiptop uitziet. Wanneer je een nieuwe verfcoating wat wilt matteren, kun je dit ook doen met een fijn schuurpapiertje. Zorg wel dat je een hele fijne korrel kiest, ruim boven de P250, om de verf niet te beschadigen!

Fotocredits:

Headerfoto: Wikipedia

Esmée Duindam
ID: 9981

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven