Huis
Tuin
Video

3 onmisbare tips om je huis beter te isoleren

Door je huis goed te isoleren kun je veel besparen op energiekosten en het is ook nog eens goed voor het milieu. Wanneer je een oud huis goed isoleert kun je tot wel tweederde besparen op je kosten. Je huis verliest vooral warmte via de ramen, de muren, het dak en de vloer. Tijd om hier wat aan te gaan doen.

Isoleer je dak

Je dak is zo’n plek in huis waar de meeste warmte aan verloren gaat. Je kunt door je dak goed te isoleren wel 500 euro per jaar besparen. De warme lucht in huis stijgt namelijk op en vervolgens zijn de meeste zolders niet goed geïsoleerd en kan de warme lucht zo ontsnappen. Wanneer je in een woning woont met bovenburen merk je waarschijnlijk ook dat bij jou de verwarming lager hoeft te staan dan bij je bovenburen. Een dakisolatie aanleggen is een moeilijke klus, want bij het gebruiken van het verkeerde materiaal kan er gemakkelijk dakrot ontstaan.

 • Nieuw dak
  Heb je een nieuw dak, dan kan je deze met kant- en klare geïsoleerde dak-elementen isoleren wanneer je dak een hoek heeft van 15 graden of meer. Heb je een plat dak? Gebruik dan drukvaste isolatieplaten.
 • Bestaand schuin dak
  Een bestaand dak wordt het beste geïsoleerd van buitenaf, maar om dit zelf te doen is niet te doen. Wel kun je onder de dakpannen zelf isolatiemateriaal spuiten. De binnenkant van je dak kun je isoleren door isolatiefolie te gebruiken en  hierop isolatieplaten te bevestigen. Echter, een bestaand schuin dak zelf isoleren gaat gemakkelijk mis. Gebruik je de zolder niet echt? Kies er dan voor om isolatieplaten op de vloer van de zolder te leggen. Werkt net zo goed en voorkomt dakrot.
 • Bestaand plat dak
  Het isoleren van een plat dak kan niet van binnen omdat de kans op vochtproblemen hierdoor te groot is. Daarom isoleer je een plat dak altijd van buitenaf. De makkelijkste optie (wanneer je dakbedekking in goede staat is) is het plaatsen van waterdichte isolatieplaten bovenop de dakbedekking. Hier overheen leg je een laag grind of tegels zodat het materiaal niet kan wegwaaien.

Kies het juiste isolatiemateriaal

Er is geen uitgesproken materiaal dat het beste is wanneer het gaat om het isoleren van je huis. Ze hebben allemaal voor-en nadelen.

 • Minerale wollen
  Dit isolatiemateriaal is de goedkoopste optie en bestaat uit glas- en steenwol. Het is makkelijk aan te brengen, maar door de vezels in het materiaal kan het slecht zijn voor je gezondheid wanneer je het materiaal aanbrengt. Zorg dan ook voor een bril, handschoen en een mondkapje. De dekens en zachte rollen kun je gebruiken voor het isoleren van je vloer, de harde platen voor de muren. 
 • Kunststoffen
  Kunststoffen is een duurdere optie, want dit materiaal is gemaakt van aardolie. De bekendste kunststoffen isolatie is piepschuim. Eén laag piepschuim isoleert nog niet heel goed, gebruik daarom meerdere lagen. Over het algemeen is de isolatiewaarde van kunststoffen materialen heel hoog, maar de materialen zijn minder flexibel wat ze niet heel geschikt maken voor oneffen oppervlakken.
 • Natuurlijke materialen
  De natuurlijke materialen worden steeds populairder omdat deze goed zijn voor het milieu. De cellulosevezels zijn een soort papiervlokken gemaakt van gerecycled oud papier. De isolatiewaarde is ongeveer even hoog als die van minerale wollen.
 • Cellenglas
  Dit isolatiemateriaal is gemaakt van glas en isoleert heel goed. Het gaat wel tot 50 jaar mee, is waterdicht en heel duurzaam. Het nadeel is alleen wel dat het product duurder is in aanschaf.

Dubbelglas

Heb je wel eens gevoeld aan je ramen hoe koud deze zijn in de winter, terwijl de rest van je huis lekker warm is? Via je ramen ontsnapt er enorm veel warmte. Zorg ervoor dat je al je ramen dubbelglas hebben. Dit is beter voor de isolatie van je huis. Nieuwbouw  huizen hebben dit vaak al, maar heb je een ouder huis? Loop dan toch nog eens je ramen na. Kies ook voor dikke gordijnen zodat de warmte lekker in je huis blijft.

Fotocredits
Headerfoto: Jess Watters - Unsplash

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3281

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven