Huis
Tuin
Video

4 dingen die je nooit mag schoonmaken met azijn

Azijn wordt ook wel een wondermiddel genoemd op het gebied van schoonmaken. Maar pas op… azijn is lang niet altijd even goed om mee schoon te maken. Soms kan het zure goedje je meubels of apparaten namelijk behoorlijk beschadigen.

Maak de volgende 4 dingen dan ook nooit schoon met azijn!

1. Strijkijzer

Azijn is dan wel een perfect middeltje om bijvoorbeeld je koffiezetapparaat of je waterkoker mee te ontkalken, maar je strijkijzer kun je er maar beter niet mee ontkalken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de interne delen beschadigd raken, waardoor je strijkijzer dus ook echt kapot kan gaan. Dat wil je écht niet!

2. Hardhouten vloeren

Als je je mooie hardhouten vloer gaat schoonmaken met azijn zal je vloer in eerste instantie misschien mooi en schoon ogen, maar door het hoge zuurgehalte in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer ook af en dit zal ervoor zorgen dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. Gevolg? Je eens zo mooie houten vloer wordt dof en lelijk. Daarnaast trekken azijn en water ook nog eens ín de vloer, waardoor het hout krom kan trekken en kan verkleuren.

3. Stenen tafelbladen en tegels

Wil je je tafelblad en stenen vloer netjes houden, dan kun je beter kiezen voor speciale steenreinigers of zelfs afwasmiddel met warm water. Azijnzuur etst namelijk in natuurlijk steen. Producten op basis van ammoniak kun je beter vermijden als je steen wil schoonmaken.

Voor de aanslag op je tuintegels kun je azijn dan wel weer gebruiken. Hoe? Dat lees je hier.

4. Bepaalde hardnekkige vlekken in stof

Azijn is echt wel een wondermiddel wat betreft het verwijderen van hardnekkige vlekken, maar lang niet voor alle soorten vlekken. Gras-, ijs- en bloedvlekken zijn namelijk echt niet te verwijderen met azijn, omdat deze vlekken heel snel oplossen in stof. Daarom kun je ze maar beter verwijderen met speciale vlekverwijderaars, of wanneer je met bloedvlekken te maken hebt kun je ze ook nog met een van deze drie middeltjes eruit krijgen.

Net als azijn is ook baking soda zo’n wondermiddel waarmee je veel schoon kunt maken, maar toch lang niet alles…
Zo mag je deze dingen juist absoluut NIET schoonmaken met baking soda!

Fotocredits
Headerfoto: Lotte Wullems

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Good Housekeeping

ID: 4287

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven