Huis
Tuin
Video

5 simpele manieren om dagelijks minder plastic te gebruiken

De plastic soep is helaas niets nieuws, we zien deze term continu voorbijkomen. Hier zijn 5 kleine veranderingen die jij kunt toepassen om dagelijks minder plastic te verbruiken.

1. Herbruikbare netjes meenemen voor fruit en groenten

Je vindt ze nu bij veel supermarkten naast het groente- en fruitschap; herbruikbare netjes! Deze kun je steeds opnieuw gebruiken om je eten te vervoeren naar huis. Denk je eens in hoe lang je de plastic zakjes normaal gesproken gebruikt. Misschien dat je je producten maar een kwartiertje erin vervoert en ze vervolgens in de koelkast legt. Ontzettend zonde van het plastic! Je kunt deze zakjes trouwens ook voor verse broodjes gebruiken!

2. Grootverpakkingen kopen

Zijn er bepaalde producten die je heel vaak gebruikt, zoals rijst of pasta? Je koopt al snel voor elke maaltijd een nieuw zakje pasta, wat verpakt is in plastic. Kijk naar de mogelijkheden om deze in grote verpakkingen te kopen. Je kunt het thuis in vershouddoosjes bewaren en beter per maaltijd doseren. Zo maak je nooit te veel eten, wat ook het verspillen en weggooien van eten tegengaat.

3. Eigen boodschappentas meenemen

Deze is supersimpel, maar wordt zo vaak vergeten! Doe je boodschappen met de auto, leg dan alvast vijf boodschappentassen in de kofferbak. Je kunt natuurlijk ook kratjes gebruiken, die je gemakkelijk in de boodschappenkar kunt leggen. Een andere goede tip is om standaard een canvastasje in je eigen tas te doen. Neemt nauwelijks ruimte in beslag en is ontzettend handig als je vanuit werk onverwachts boodschappen moet doen. Daarnaast is canvas lekker stevig, waardoor je veel mee kunt nemen.

4. Gebruik één vaste mok op werk

Herkenbaar: bij elk kopje koffie op werk een nieuw plastic (of papieren) bekertje pakken inclusief plastic lepeltje. Hoe makkelijk is het om een mok mee naar werk te nemen en hier steeds je koffie in te doen. Dit drinkt nog lekkerder dan uit wegwerpbekers ook! Het enige nadeel is dat je deze aan het eind moet afwassen. Kleine moeite toch?

5. Verdiep je in microplastic producten

Wist je dat ontzettend veel dagelijkse verzorgingsproducten, zoals tandpasta en shampoo, plastic bevatten. Dit worden microplastics genoemd en zijn voor het oog onzichtbare micro stukjes plastic. Het probleem hiervan is dat deze in het riool terecht komen en vervolgens in zee gedumpt worden. Allerlei zeedieren krijgen dit binnen, waardoor wij het weer op ons bord krijgen. Probeer daarom zoveel mogelijk microplastic in je producten te vermijden. Bekijk het etiket en let op de termen polyethyleen, polypropyleen en polyethyleentereftalaat. Er zijn heel veel merken die producten zonder deze ingrediënten maken.

Fotocredits:

Header: Flockine - Pixabay

Esmée Duindam
ID: 9213

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven