Huis
Tuin
Video

6 makkelijke manieren om minder plastic te gebruiken in huis

De plastic soep op aarde wordt steeds groter. Het is daarom noodzaak om je plasticgebruik zo veel mogelijk te verminderen. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze 6 manieren draag jij al een steentje bij aan de vermindering van wegwerpplastic.

1. Neem een boodschappentas mee

Veel mensen doen dit al, maar neem altijd een eigen tas mee als je naar de winkel gaat. Dit bespaart niet alleen plastic, maar ook geld. Je hoeft namelijk niet steeds een nieuw tasje te kopen. Een win-win situatie dus.

Tip: zorg er bijvoorbeeld voor dat je in je rugtas of handtas altijd een klein, opvouwbaar tasje hebt. Zo heb je altijd een tasje bij je als je onverwachts boodschappen moet doen

2. Gebruik minder schoonmaakmiddel

Je kunt schoonmaakmiddelen in plastic flessen makkelijk vervangen door natuurlijke varianten. Zo kun je veel dingen reinigen met baking soda of citroen. Dit werkt vaak ook nog beter dat de chemische middelen en het scheelt weer plastic.

3. Gebruik een herbruikbaar scheermesje

Wegwerpscheermesjes gebruiken veel plastic. Je gebruikt ze een aantal keer en gooit ze daarna weg; zonde natuurlijk. Daarom kun je beter herbruikbare scheermesjes gebruiken waarvan je alleen het mesje hoeft te vervangen.

4. Koop in bulk

Cosmeticaproducten als handzeep of douchegel kun je makkelijk in grote zakken of voorraadflessen kopen. Haal bijvoorbeeld een mooie, glazen zeeppomp en vul deze steeds bij met de zeep uit de fles of zak. Dit bespaart veel plastic flessen. Wat je ook kunt doen is een blokje zeep gebruiken in plaats van vloeibare zeep.

5. Gebruik een broodtrommel

Neem je altijd je boterhammetjes mee naar werk in een plastic zakje? Niet meer doen! Een broodtrommel kun je elke dag weer gebruiken en afwassen. Vind je een trommel te groot? Er bestaan ook afwasbare zakje waar je je bammetjes in mee kunt nemen. Ze bestaan overigens ook in papieren (herbruikbare) varianten. 

6. Stop met plastic rietjes

Plastic rietjes zijn voorwerpen die je zo ongeveer het makkelijkst weg kunt laten. Je kunt makkelijk direct uit het glas drinken. Kun je toch niet zonder het rietje? ga dan voor een bamboe of roestvrijstalen variant. Deze zijn herbruikbaar en makkelijk af te wassen.

Heb je toch per ongeluk plastic flessen in huis gehaald? Geen probleem, dit kun je er allemaal mee doen.

Fotocredits
Headerfoto: Stux - Pixabay 

Tekst
Julia van Rijn

ID: 4384

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven