Huis
Tuin
Video

Oeps! Deze 7 dingen zou je eigenlijk iedere dag moeten schoonmaken

Schoonmaken is misschien niet je allergrootste hobby, maar het is meestal wel nodig. Deze dingen zou je zelfs iedere dag schoon moeten maken.

Om te voorkomen dat we in contact komen bacteriën en ziek worden, is het verstandig om deze zeven (onverwachte) dingen dagelijks bacterievrij te maken.

1. Gootsteen

Hier spoelen we iedere dag heel wat voedselresten door, dus het is een bacterierijk gebied. Het is daarom verstandig om iedere dag even met een schuursponsje of afwasborstel en wat afwasmiddel de gootsteen te boenen.

2. Het aanrecht

Hetzelfde geldt voor het aanrecht. Misschien doe je het al zonder na te denken, maar als je wilt vermijden dat je eten besmet raakt, kun je er beter voor zorgen dat je het aanrecht na elke beurt even desinfecteert. Voor het koken mag ook, maar zorg dan wel dat het alles goed droog is voordat je er voedsel op legt.

3. Vaatdoeken

Een vaatdoek kan al na 24 uur al meer dan vier miljard bacteriën bevatten. Dit is nog meer dan de wc-bril van een openbaar toilet. En vergeet niet: bacteriën verdubbelen zich elke 15 tot 30 minuten, dus ze worden nog viezer als je ze langer dan een dag gebruikt. Daarom raden we je aan om iedere dag de vaatdoek in de was te gooien. Je kunt het doekje dan het beste op 60 graden wassen.

4. Spons

We gebruiken een spons om schoon te maken, maar daardoor absorbeert het veel bacteriën. Ze houden etensresten en vet vast, dus als je ze niet goed uitwast kunnen er in een spons ziekteverwekkende micro-organismen ontstaan. Een spons kun je wassen door ‘m in een kom heet water met wat zuiveringszout te dompelen. Laat de spons twintig moeten weken en spoel hem daarna uit en laat ‘m goed drogen.

5. Snijplank

En dan hebben we het met name over die houten snijplank die altijd standaard op het aanrecht ligt. Door het snijden ontstaan er kleine gleufjes en daar gaan etensresten zich nestelen. Door alle bacteriën is het dan niet voldoende ‘m alleen met wat water en zeep schoon te maken. De etensresten zelf en de vieze geur verwijder je zo wel, maar de bacteriën blijven in de gleuven zitten. Je maakt een snijplank pas echt goed schoon door wat zout op het oppervlak te strooien en met een halve citroen uit te wrijven. Laat dit tien minuten intrekken en spoel ‘m af. Voilà, de bacteriën zijn weg.

6. Lichtschakelaar

Dit is zoiets wat je standaard vergeet, maar stiekem zitten er heel veel bacteriën op een lichtknop. Je raakt ‘m de hele dag door aan en geef maar toe: je handen zijn echt niet iedere keer helemaal schoon. Ook de spoelknop van de wc vergeet je makkelijk schoon te maken, terwijl je na het gebruik als eerste deze knop indrukt. Dat is meestal nog vóór je je handen hebt gewassen. Iew!

7. Douchetegels

Wees niet bang, dit betekent niet dat je iedere dag de hele badkamer moet poetsen. Maar het is wel slim om de douchemuur na het douchen droog te maken. Zo voorkom je namelijk kalkaanslag. Hetzelfde geldt voor de glazen douchedeur. Dit kan eventueel door middel van een trekkertje. Hierdoor hoef je aan het einde van elke week niet de handen uit de mouwen te steken. Voorkomen is beter dan genezen.

Kalkaanslag verwijderen?

Mocht je toch vergeten iedere dag de douchetegels of –deur schoon te maken? Dan helpen deze drie misschien om de kalkaanslag van een glazen douchedeur te krijgen

Fotocredits:  
Headerfoto: Burst - Pexels

Tekst:
Demi Schoenmakers  

Bron: Gezonder Leven & Good Housekeeping

ID: 3984

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven