Huis
Tuin
Video

Heb je kinderen? Dan kun je deze 7 planten maar beter niet in huis zetten

We zijn gek op planten in huis. Hoe meer hoe beter, toch? Maar let wel op, want er bestaan een hoop planten die giftig zijn voor mensen. Dus let vooral op wanneer je kleine kinderen in huis hebt rondlopen of kruipen...

Eerder lieten we je hier al zien met welke planten je uit moet kijken wanneer je een kat in huis hebt, aangezien er behoorlijk wat planten bestaan die giftig zijn. Maar niet alleen met huisdieren moet je oppassen, ook met je kinderen moet je goed opletten welke groene rakkers je in huis zet!

Dus heb je jonge kinderen of komen er vaak kleine kinderen over de vloer? Dan kun je de volgende 7 planten maar beter niet in huis zetten, óf buiten bereik van kinderen zetten:

Let op: dit is slechts een klein deel van alle giftige planten. Voor een uitgebreide lijst van giftige planten kun je hier terecht.

1. Oleander

Deze kleurrijke, mediterrane plant verschijnt in vele kleuren. Maar hoe mooi ‘ie ook is, toch moet je er mee oppassen. Krijg je de plant -al dan niet per ongeluk- binnen, dan kun je acute ademhalingsproblemen, stuiptrekkingen en hartritmestoornissen krijgen.

oleander

2. Begonia

Bij deze mooie plant moet je vooral oppassen voor het sap dat de plant kan afgeven. Dit kan je huid en slijmvliezen irriteren. Daarnaast is ‘ie vochtafdrijvend én zorgt de plant voor braakneigingen.

3. Kerstster

Van de kerstster weten de meeste mensen gelukkig wel dat ‘ie giftig is. De plant -die er zowel in het rood als het wit is- kan voor braakneigingen, misselijkheid, een aantasting in het zenuwstelsel én een nierbeschadiging zorgen.

kerstster

4. Aronskelk

Het lijkt wel alsof de meest sierlijke planten het giftigst zijn, want ook deze mooie plant is heel gevaarlijk voor kinderen. De besjes kunnen namelijk zelfs dodelijk zijn wanneer ze worden ingeslikt. Het sap van de plant kan zorgen voor hevige buikloop, krampen en slijmvliesontstekingen.

aronskelk

5. Dief-van-Bagdad

Deze plant heeft geheel terecht zo’n mysterieuze naam, want het is een groot gevaar voor kinderen. Wanneer ze de plant binnen krijgen zullen ze slikmoeilijkheden en ademhalingsproblemen krijgen. Daarnaast is de plant ook erg gevaarlijk wanneer het in aanraking met de ogen komt: de ogen zullen gaan tranen en de oogleden zwellen op, waarna een ontsteking van hoornvlies kan optreden. Wanneer het sap in aanraking met de huid komt kan dit voor ontstekingen en blaren zorgen.

dief van bagdad

6. Philodendron

Deze plant zorgt -bij aanraking en inname van het sap- voor vergelijkbare symptonen als bij de Dief-van-Bagdad. Let op: heeft je kind deze plant toch gegeten, let er dan op dat je het kind niet mag laten braken. Dit kan namelijk voor nog meer irritaties zorgen.

philodendron

7. Sierpeper

Deze plant is eigenlijk extra gevaarlijk omdat de pepertjes er in de ogen van de kinderen smakelijk uitzien, waardoor ze sneller naar de vruchten grijpen. De pepertjes zijn absoluut niet eetbaar. Sterker nog: ze zorgen voor braakneigingen en huidirritaties én ze tasten de slijmvliezen aan.

sierpeper

Gaan jouw planten te snel dood?
Hier ligt het aan en dit kan je ertegen doen.

Fotocredits
Headerfoto: Grovemade - Unsplash 
Foto 1: Anna Hliamshyna - Unsplash 
Foto 2: Pixabay  
Foto 3: Pixabay  
Foto 4: Pixabay  
Foto 5: AJ West - Wikipedia
Foto 6: Plantopedia  
Foto 7: Pixabay

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Anti-gif centrum  en Libelle  

ID: 4464

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven