Huis
Tuin
Video

Zo ver moet je eigenlijk van je tv zitten

De televisies worden steeds groter en groter. Maar het is natuurlijk niet prettig als je tijdens het kijken last krijgt van je nek, omdat je te dicht op het beeld zit. Wat is nu eigenlijk de ideale afstand tussen je tv en de bank?

Groter is niet altijd beter

Televisies zijn er tegenwoordig in allerlei vormen en maten. In de winkel zie je dan ook vaak door de bomen het bos niet meer. Pas in ieder geval op dat je niet een té grote televisie koopt, want hierdoor kun je last krijgen van je ogen of nek. Bij het kopen van een nieuwe televisie is de afstand tussen de bank en de tv daarom leidend voor de grootte van het beeldscherm. Groter is niet altijd beter. Maar welke grootte past nu het beste in jouw woonkamer?

Spijt

De gemiddelde comfortabele kijkafstand is ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv in centimeters. Dus stel je hebt een televisie van 43 inch (109 cm) dan moet de afstand tussen de bank en de tv minimaal 261,6 centimeter zijn. En dat is meer dan je denkt. Heb je een kleine woonkamer en kan de bank niet verder achteruit? Kies dan geen mega grote televisie. Hij ziet er misschien heel mooi uit, maar later ga je er waarschijnlijk spijt van krijgen.

Uitrekenen

Het is daarom slim om voordat je naar de winkel gaat, eerst even de afstand tussen de bank en de plek van het toestel te meten. Op basis daarvan kun je uitrekenen hoe groot de televisie mag zijn. Dit is een logischere stap, want in de meeste gevallen is het niet makkelijk om de bank verder weg zetten. En de afstand inschatten vanuit de winkel is ook moeilijker dan je denkt.

Perfecte grootte

Je kunt de maximale grootte zelf uitrekenen door de afstand tussen de bank en de televisie eerst door 2,54 te delen. Zo maak je van de centimeter inches. Als je een nieuw televisietoestel gaat kopen, zal je namelijk merken dat ze qua grootte vooral werken met inches. De uitkomst hiervan deel je door 2,4  en zo kom je op de perfecte grootte van de televisie voor bij jou in huis.

Richtlijn

Stel: de afstand van jullie bank in de woonkamer tot het tv-dressoir is 250 centimeter, dan is de afstand in inches dus 98,42. Deel dit getal door 2,4 en je hebt het antwoord. In jouw woonkamer is 41 inch de perfecte maat voor de televisie. Gelukkig komt het niet precies op de centimeter neer en is dit gewoon een richtlijn. Om het je nog makkelijker te maken, hebben we daarom een overzichtje gemaakt. Kun je de rekenmachine lekker thuis laten als je gaat shoppen.  

Afstand tussen bank en tv                                   Schermgrootte
200 cm                                                                    32 – 43 inch
250 cm                                                                    40 – 50 inch
300 cm                                                                    43 – 55 inch
350 cm                                                                    48 – 65 inch
400 cm                                                                    55 – 65+ inch

Bekijk ook:

  • Vlekken op je tv? Zo maak je 'm gemakkelijk schoon
  • 3 manieren om lelijke kabels in je interieur weg te werken
  • Zo kies je de juiste bank voor in jouw grote woonkamer

Fotocredits
Headerfoto: Pexels.com

Tekst
Demi Schoenmakers

Bron: Consumentenbond & Televisiewinkel

ID: 3837

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven