Huis
Tuin
Video
Buitenruimte

Bespaar stookkosten, isoleer je kamer goed!

In de mancave in Eindhoven voor de mannen van Nienke komt een houtkachel. Om niet alle warmte uit de schuur te laten ontsnappen moet de muur goed geïsoleerd worden. Dat is een mooi klusje voor onze Thomas.

Om onnodig veel hout te stoken is het belangrijk om de muur in de schuur goed te isoleren. Daarnaast voorkom je daarmee vocht- en schimmelproblemen en het is beter voor het milieu. Thomas kiest voor wandplaten van Rockwool, omdat het onbrandbaar is en het verspreidt geen rook. De doe-het-zelver kan via een aantal stappen de muur zelf isoleren.

Werkwijze

Benodigdheden

  • Folie damp open
  • Folie damp dicht
  • Gipsplaten
  • Houten rachels
  • Metalen latten
  • Steenwol isolatieplaten
  • Potlood en meetgerei
  • Lijm
  • Nietpistool

Stap 1

Thomas legt het al uit in bovenstaand filmpje met een tekening, maar er zijn een aantal lagen die geplaatst moeten worden om je ruimte goed te  isoleren. Eerst wordt er een rachel boven en onder geplaatst met 2 centimeter speling tussen de muur in waar het folie aan vast geniet kan worden. Dat wordt ook wel een spauw genoemd.

Stap 2

Als je de rachels hebt geplaatst kan je het damp open folie vast nieten aan de rachels. Doet dit zowel onder als boven en zorg ervoor dat de folie goed strak komt te hangen. De kou wordt door dit folie tegen gehouden.

Stap 3

Daarna wordt het tijd voor een frame dat als voorzetwandje gebruikt gaat worden. Dit kan je van zowel hout als metaal maken. Thomas kiest voor het laatste. Hij gebruikt hiervoor U-liggerprofielen die aan de vloer en plafond bevestigt worden en C-staanderprofielen die daar tussen in komen. De dikte hangt af van je isolatiemateriaal. Thomas gebuikt platen van 45 millimeter dik, dus ook profielen met die afmeting.

Stap 4

De isolatieplaten zijn gemaakt van steenwol. Die platen zijn makkelijk met een scherp mes op maat te maken en is onbrandbaar. De brandveiligheid van de woning neemt daardoor toe. De platen zijn bij Praxis te koop. De platen moet je klemvast tussen het frame plaatsen en in de nok kun je met een scherp mes de steenwol stevig vast drukken.

Stap 5

Dan kan het damp dichte folie geplaatst worden. Nieten gaat niet op metaal, dus gebruikt daarvoor spuitlijm. Net zo makkelijk. Smeer de rand van het frame in en druk de folie daar goed tegen aan.

Stap 6

Nu is de isolatie bijna afgerond. De gipsplaten kunnen nu geplaatst worden. Plaatst de platen strak tegen elkaar zodat er geen kieren ontstaan. De warmte zal nu niet meer uit je ruimte ontsnappen.

Extra tip

Weet je vooraf al dat je veel dingen gaat ophangen aan de wand, dan is het verstandig om het muurtje eerst dicht te maken met OSB platen en dan pas de gipsplaten er tegen aan.  Je kunt dan zonder problemen op ieder punt wat ophangen.  

ID: 422

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven