Huis
Tuin
Video

Dit is de ideale temperatuur voor je verwarming

Met dit koude weer zetten we de verwarming natuurlijk zo hoog mogelijk. Buiten is het soms zo koud dat we binnen echt goed moeten opwarmen. Maar welke temperatuur is nou het beste?

Niemand vindt koude handen fijn. Daarom zetten we de verwarming thuis vaak lekker hoog. Dit geeft ons zeker lekker warme handen, maar erg goed is het niet altijd. Hoe hoger de temperatuur van je verwarming, hoe hoger de energierekening gaat zijn. Daarnaast is het ook en stuk beter voor het milieu om de verwarming soms een graadje lager te zetten.

In de woonkamer

In de woonkamer kan je je verwarming iets hoger zetten dan in andere kamers. Hier zit je een groot deel van de dag, het is dan niet fijn om in een koude kamer te zitten. Zet de verwarming daarom lekker op 21°C, maar het liefst niet warmer dan dat! Zo krijg je het zeker niet koud en ga je het niet erg zien op je energierekening aan het einde van de maand. Als je dit toch wel warm vindt, dan is het natuurlijk altijd goed om de verwarming wat lager te zetten. Dat is nóg beter voor je portemonnee en voor het milieu.

In de badkamer

Als je het ons vraagt, is onder de douche vandaan komen een van de ergste dingen die er is. Zeker als de badkamer ook nog eens echt koud is. Er wordt dan ook gezegd dat 23 graden een goede temperatuur is voor de badkamer. Je kan dit het best bereiken door vloerverwarming en een handdoekradiator. Zo hoef je niet de verwarming in je hele huis omhoog te gooien. Een zachte mat op de vloer helpt natuurlijk ook al tegen die koude tegels! Dan kan de (vloer)verwarming toch iets lager.

een bed naast de verwarming

In de slaapkamer

Een heerlijk warm bed is natuurlijk het enige waar je naar uitkijkt op een koude winterdag. Toch is een warme slaapkamer niet goed voor je nachtrust, zet de verwaming in je slaapkamer daarom wat lager dan in de rest van het huis.

Wanneer je niet thuis bent

Zet je altijd de verwarming uit als je niet thuis bent? Het is natuurlijk heerlijk om in een lekker warm huis thuis te komen. Toch is het slim om de temperatuur wat lager te zetten als je weg bent. Wanneer iedereen naar werk en naar school is, kun je makkelijk de verwarming even uitzetten. Zo kan de radiator even rusten en scheelt het weer op de energierekening. Ga je op vakantie? Zet 'm dan niet helemaal uit! Dat kan zorgen voor vochtproblemen. Kies in plaats daarvan voor een graad of 14. Zo koelt je huis wel koud af, is het niet duur én voorkom je vochtproblemen.

Kies je voor een open haard in de woonkamer? Lees dan eerst hoe je ‘gezond’ kan stoken!

Fotocredits
Header: Ri - Pixabay
Foto 1: Pelle Martin

Tekst
Käthe van der Werf

Bron: Vasco

ID: 3637

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven