Huis
Tuin
Video

Zo open je een blik zonder blikopener

Moet je een blik openen maar heb je geen blikopener en heeft het blik ook geen lipje? Oei, lastig! Of toch niet? Op deze manier krijg je je blik toch nog open:

De meeste conservenblikken hebben tegenwoordig wel een lipje waarmee je het blik gemakkelijk open kunt maken. Maar toch bestaan er ook nog een hele hoop blikken waar je toch echt een blikopener voor nodig hebt… Heb je die even niet bij de hand? Geen zorgen, er bestaan verschillende methodes om het blik toch nog te kunnen openen, aangezien het deksel van een blik is gemaakt van een dun stuk metaal waar je gemakkelijk doorheen kunt komen.

We leggen één van de methodes uit. Voor deze methode heb je een scherp mesje nodig, bijvoorbeeld een aardappelschilmesje of een zakmes.

Stap 1

Zet het blik op een stabiele ondergrond. Een tafel of keukenblad op heuphoogte is ideaal. Buig je over het blik heen zodat je er gemakkelijk bij kunt.

Stap 2

Zet vervolgens de punt van het mes tegen de binnenrand van het deksel aan. Houd het mes recht naar beneden en dus niet schuin. Pak vervolgens het handvat zo vast dat je vingers niet het lemmet raakt mocht het mes weg schieten. De rug van je hand zou naar boven moeten wijzen.

Let op:

  • gebruik je een zakmes, zorg er dan voor dat het mes volledig uitgeklapt en vergrendeld is. Zo heb je minder kans op uitschietgevaar.
  • Het is niet de bedoeling dat je met het mes gaat zagen, op die manier zou je het mes verpesten en kunnen er metalen splinters in je eten komen.
    Heb je geen (zak)mes, dan kun je ook een beitel of een ander stevig, dus voorwerp gebruiken.

Stap 3

Gebruik je andere hand om zachtjes op de rug van je hand (of bovenop het handvat van het mes) te slaan die het handvat van het mes vasthoudt. Dit zal ervoor zorgen dat de punt van het mes het deksel zal doorboren.

Let op:

  • Sla niet te hard, anders kun je de controle over het mes verliezen.
  • Sla met een open hand en gebruik je handpalm, zo houd je controle over het mes.

Stap 4

Haal de mespunt er weer uit en verschuif de punt een paar centimeter naar links of rechts en herhaal de techniek om weer een nieuw gat te maken.

Stap 5

Herhaal dit totdat je rondom langs de hele rand van het blik gaten hebt geboord, net zoals je zou doen als met een blikopener. Het deksel zou nu los moeten zitten.

stap 6

Schuif vervolgens de punt van het mes in een van de gaten en gebruik het mes om het deksel los te wrikken. Trek het deksel voorzichtig van het blik en voilà: je blik is open!

Extra tips:

  • Je kunt ook een kleiner mes gebruik om door de stukken metaal te snijden waarmee het blik op het laatst nog aan de rand vast zit.
  • Bedek je hand eventueel met een handdoek of je mouw voordat je het deksel eraf wrikt. Zo zul je je niet aan de scherpe randjes openhalen.

Heb je geen mes of beitel bij de hand? Dan bestaan er gelukkig nog een aantal manieren waarmee je een blik open kunt krijgen. Hier worden ze op dezelfde manier stap voor stap uitgelegd!

Geen conservenblikken maar wel frisdrankblikken in huis?
Zó maak je ze in slechts twee minuten ijskoud!

Fotocredits
Headerfoto: Sara Dubler - Unsplash 
Illustraties: WikiHow

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: WikiHow

ID: 4112

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven