Huis
Tuin
Video

5 vieze dingen in huis die je vaker zou moeten schoonmaken

Hoe vaak je je huis ook schoonmaakt, er zijn altijd wel een paar dingen of plekken die je vergeet te poetsen, terwijl ze door dagelijks gebruik écht hartstikke vies zijn. Kan gebeuren, maar… na het lezen van dit artikel zul je ze wellicht wat vaker meenemen tijdens je schoonmaakbeurt.

Women’s Health zette de vieze feitjes even op een rijtje en vroeg bacillenexpert Charles Gerba, hoogleraar Microbiologie aan de Universiteit in Arizona, wat nou de meest vieze items in huis zijn die wel wat vaker een poetsbeurt verdienen…

1. De afstandsbediening

De afstandsbediening wordt in de meeste huishoudens meerdere keren per dag vastgehouden, vaak ook nog door verschillende personen. Door zweethanden, handen met etensresten, door iemand die is vergeten zijn handen te wassen na het toiletbezoek, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Kortom: de afstandsbediening is een enorme bron van bacteriën. Sterker nog, de afstandsbediening is zelfs nog vuiler dan de doorspoelknop van je toilet. En toch wordt dit apparaat gek genoeg bijna nooit schoongemaakt.

Wat te doen?
Handen wassen na het tv-kijken klinkt gek, maar het is eigenlijk niet eens zo’n gek idee als je het vergelijkt met het aantal bacteriën op het toilet waarbij je wél gewend bent je handen te wassen na gebruik. Gaat dat je iets te ver, dan kun je het beste gewoon je afstandsbediening regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks) schoonmaken met een alcoholhoudend doekje, speciaal voor elektronica.

2. De computer

“Spullen die aangeraakt worden door vingers hebben doorgaans de hoogste concentratie bacillen”, vertelt Gerba. Zo bleek uit dit onderzoek van de University of Arizona dat er op een computer gemiddeld 400 keer meer bacteriën zitten dan op de gemiddelde toiletbril (iew). Dit komt andere door het feit dat veel mensen eten bij hun computer. Zit je regelmatig met je vingers in je oog, mond of neus, dan verspreiden deze bacteriën nog sneller over je toetsenbord en muis.

Wat te doen?
Het beste kun je iedere dag of iedere keer vóór gebruik je toetsenbord en muis even schoonmaken met een alcoholhoudend doekje dat speciaal is ontworpen voor elektronica.

3. De koelkastdeur

Dit geldt eigenlijk voor zowel de koelkast op je werk als thuis, omdat ze in beide gevallen meerdere keren per dag worden aangeraakt door verschillende personen. “En als er voedselresten aan zitten, kunnen bacteriën zich gemakkelijk voeden en vermeerderen.”

Wat te doen?
Neem je koelkast(deur) wekelijks even af met een desinfecterend middel, met de focus op op het handvat natuurlijk. 

4. Je tas

Je tas is echt veel viezer dan je denkt. Niet alleen omdat je elke dag het hengsel aanraakt, zowel binnen als in het openbaar, maar ook omdat je je tas regelmatig neerzet op een vieze vloer. Bijvoorbeeld op straat, in een wc-hokje, of in de trein. En die tas… zet je bij thuiskomst vervolgens gewoon weer op de eettafel, wat praktisch hetzelfde is als dat je je schoenen op tafel zet.

Wat te doen?
Je tas regelmatig schoonmaken is een must, maar dit is wel afhankelijk van het materiaal. Is je tas van leer, dan kun je ‘m gemakkelijk afnemen met een schoon, vochtig doekje. Is je tas van stof, dan kun je ‘m mogelijk gewoon in de wasmachine gooien.

En oja, vergeet ook vooral de binnenkant van je tas niet. Het zal je verbazen wat voor viezigheid je er in gaat vinden!

5. Je telefoon

We pakken onze telefoons soms wel honderden keren per dag op. In de trein, nadat je op de computer hebt gezeten (aan dat vieze toetsenbord dus!), of bij sommige zelfs tijdens een wc-bezoek! Niet heel gek dus dat een telefoon soms wel tien keer meer bacteriën bevat dan een wc-bril.

Wat te doen?
Je telefoon even wekelijks goed schoonmaken helpt al enorm. Daarnaast blijft je telefoon natuurlijk ook een stuk schoner wanneer je de eerder genoemde tips ook uitvoert. Want doe je dat niet, dan komen die bacteriën van de afstandsbediening, de computer, de koelkastdeur én je tas natuurlijk ook gewoon weer op je telefoon terecht.

Fotocredits
Headerfoto: Getty Images

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Women's Health

ID: 3314

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven