Huis
Tuin
Video

Deze 7 dingen mogen niet in de vaatwasser

Degene die de vaatwasser heeft uitgevonden is een held! Met een vaatwasser in huis hoeven we nooit meer af te wassen, toch? Fout! Deze zeven dingen moeten toch echt met de hand worden afgewassen.

1. Sommige plastic voorwerpen

Sommig plastic keukenmateriaal kun je prima in de vaatwasser doen. Veel spatels, bakjes en deksel kunnen tegenwoordig goed tegen de hitte van de vaatwasser. Maar check het van te voren altijd even! Er zijn namelijk ook dingen die er niet tegen kunnen. Als je deze wel in de vaatwasser doet kunnen ze verkleuren en vervormen. Plastic wegwerpverpakkingen kan je nooit in de vaatwasser doen. Dus wil je een yoghurtpotjes of een boterbakje toch bewaren? Dan moet je hem toch echt met de hand afwassen.

2. Gietijzeren pan

Ook je gietijzeren pan mag nooit in de vaatwasser. Het is veel beter om ze met warm water af te spoelen en hem droog te maken met keukenpapier. Het is helemaal niet erg als de binnenkant van de pan vet aanvoelt. Dat is alleen maar goed, zo verbrand je eten de volgende keer minder snel! Zit er aangekoekt eten aan de pan? Dit kan je dan schoon scrubben met wat zout óf je doet kokend water in de pan en schrapt de etensresten er met een houten spatel af.

Let op: dompel je warme pan nooit in koud water, zo zou die kunnen barsten. Gebruik ook nooit een metalen spatel in de pan, dit kan de binnenkant van de pan beschadigen.

3. Kristal

Heb je echte kristallen glazen? Die wil je natuurlijk zo glanzend mogelijk houden. Daarom kun je ze beter met de hand afwassen en niet in de vaatwasser doen. In de vaatwasser kunnen je schitterende glazen hun glans verliezen en dof worden. Bovendien is kristal erg kwetsbaar en zou het kunnen breken als je het in de vaatwasser doet.

4. Antiek en porselein

Heb je antiek servies van je oma in huis? Of ben je gek op mooi porselein? Doe dit dan nooit in de vaatwasser. Dit servies is snel breekbaar en is daarom niet geschikt voor de vaatwasser. Daarnaast kunnen de prachtige, geschilderde kunstwerken op het servies vervagen door de vaatwasser. Het is dus veel beter om ze voorzichtig met de hand af te wassen.

5. Koksmessen

Goede koksmessen gaan hartstikke lang mee, mits je ze goed verzorgt. En helaas is de vaatwasser hier een no-go voor. Hier kunnen ze roestplekjes van krijgen en kunnen ze bot worden. Afwassen met de hand is een veel betere optie. Pas wel op je handen! De messen zijn namelijk vlijmscherp.

6. Keramische pannen of pannen met een antiaanbaklaag

Net als de gietijzeren pannen kun je deze pannen ook beter niet in de vaatwasser doen. De afwasmiddelen kunnen de coating in de pan beschadigen. Dus om verbrand eten te voorkomen, kun je het best de pannen met de hand afwassen.

Let op: dompel je warme pan nooit in koud water, zo zou die kunnen vervormen. Gebruik ook nooit een metalen spatel in de pan, dit kan de binnenkant van de pan beschadigen.

7. Hout

Houten dingen, zoals je mooie snijplank en pollepels kunnen gaan splinteren in de vaatwasser. Dit is natuurlijk hartstikke zonde en op splinters in je eten zit je ook niet te wachten. Wil je weten hoe je die lelijke vlekken uit je snijplank krijgt zónder de vaatwasser? Je leest het hier.

Supersnel

Pff zit je helemaal niet te wachten op de afwas? Met deze tips ben je supersnel klaar.

Fotocredits
Headerfoto: Stocksnap

Tekst
Käthe van der Werf

ID: 4099

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven