Huis
Tuin
Video

Dit kun je doen met het opgevangen water uit een elektrische luchtontvochtiger

Heb je een elektrische luchtontvochtiger in huis omdat je huis te vochtig is? Dan zul je wel merken dat je dagelijks een hoop water opvangt. Weggooien is eigenlijk zonde. Daarom hebben we 3 tips voor je over wat je met dit water kunt doen.

Als je een elektrische (!) luchtontvochtiger hebt (zo’n apparaat dus) die je meerdere dagen per week aan hebt staan, zul je wel weten dat je de tank behoorlijk vaak moet legen. Want voor je het weet zit het reservoir alweer vol met liters water; allemaal vocht wat uit de lucht van jouw huis is ‘opgezogen’. Wellicht denk je er niet bij na en gooi je het water keer op keer gewoon weg. Maar eigenlijk is dit best zonde. Het is dan misschien niet zo slim om het zelf op te drinken, maar je kunt het zéker wel voor andere dingen gebruiken. Daarom geven we je drie tips over wat je allemaal met dit water kunt doen.

1. Planten water geven

Het water uit de luchtontvochtiger is dan misschien wel geen geschikt drinkwater voor jou, maar je planten worden wél dolgelukkig van dit water. Waarom? Omdat er in dit water geen kalk zit, oftewel: zacht water. Dus heb je liters water over? Maak er zowel je kamerplanten als je tuinplanten blij mee! Maar let op, sommige planten hebben juist wel extra kalk nodig om te kunnen groeien, dus zoek even per plant op met wat voor water je ze gelukkig maakt. 

Let op: dit is alleen aan te raden als er geen schimmels zijn in de ruimte waar de luchtontvochtiger staat.

water planten

2. Water gebruiken voor je (stoom)strijkijzer

Omdat er dus geen kalk in dit water zit is het water uit je luchtontvochtiger ook perfect om te gebruiken voor je stoomstrijkijzer. Wanneer je gewoon kraanwater gebruikt kan er snel kalkvorming in je strijkijzer ontstaan, maar met dit kalkvrije water dus niet!

3. Toiletreservoir vullen

Deze tip gaat alleen op als je het toiletreservoir makkelijk open kunt maken. Is dat zo? Dan kun je het reservoir voortaan bijvullen met het water uit je luchtontvochtiger. Doe dit wel meteen nadat je hebt doorgespoeld, want op dat moment is het reservoir nog leeg en kun je het al handmatig bijvullen voordat het toilet het reservoir zelf al bijvult.

En wat er dan gebeurt als je je water wel gewoon kraanwater geeft?
Grote kans dat je dan met dit soort vlekken te maken krijgt!

Fotocredits
Headerfoto: Isaiah Gibson - Unsplash
Foto 1: Markus Spiske - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

ID: 4368

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven