Huis
Tuin
Video

Dit moet je weten over de puberteit van jouw hond

Honden in de puberteit? Ja, je hoort het goed! Ook jouw hond kan in de puberteit raken. Handig dus als je dit herkent én weet hoe je ermee om moet gaan. Wij zetten alle informatie voor je op een rijtje!

Hoe herken je de puberteit bij je hond?

Meestal begint de puberteitsfase wanneer je hond tussen de 6-7 maanden oud is. Deze puberteit duurt officieel tot de hond volwassen is. Gelukkig duurt de ergste puberteit vaak maar zo'n 2 tot 3 maanden. Het gedrag van je hond spreekt rond deze periode vaak boekdelen…

Territorium

Bij een reu is de overgang naar de puberteit het best te herkennen. Hij gaat rond deze periode druk in de weer met het afbakenen van zijn territorium. In deze fase begint hij zijn poot op te tillen en zal hij vrijwel alles wat los en vast zit berijden.

Zowel reuen als teven kunnen plasjes urine achterlaten, ook als zij al zindelijk zijn. Reuen gebruiken urine om territorium af te bakenen en teven om reuen aan te trekken. Ook als de reu of teef gesteriliseerd is kan de hond in de puberteit terecht komen en dit gedrag vertonen.

Kauwen

Zijn jouw meubels toegetakeld en blijft er weinig over van jouw sloffen? Dan komt waarschijnlijk het blijvende gebit van jouw hond door. Ook dit is een teken dat jouw hond in de puberteit zit. Als de eerste tanden van het blijvende gebit doorkomen is het belangrijk dat de hond genoeg mogelijkheden heeft om te kauwen.

Het kauwen helpt een hond om zijn tanden recht in het kaakbot te zetten. Haal dus genoeg hondenspeelgoed, botten en kauwsnoepjes in huis. Zo vergroot je de overlevingskans van jouw meubilair!

Puppyvacht

Ook laat de puppyvacht los tijdens de puberteit. Deze puppyvacht maakt plaats voor de vacht die bij het ras van de hond hoort. Het is belangrijk dat je jouw hond genoeg borstelt zodat de vacht goed door kan groeien. Door veel te borstelen voorkom je ook dat alle haren door het huis verspreid liggen!

Omgaan met het gedrag van je hond in de puberteit

Het gedrag van een hond in de puberteit kan soms best lastig zijn. Je kunt natuurlijk niet even vragen hoe je harige vriend zich voelt bij bepaalde situaties en waarom hij zich op een bepaalde manier gedraagt. De volgende drie punten helpen je een beetje op weg.

Beweging

In de puberteit zitten honden vaak boordevol energie. Zorg er dus voor dat jouw hond lekker in beweging blijft en genoeg ruimte krijgt om te rennen en te spelen met andere honden. Zo kan jouw hond alle energie kwijt en houdt hij minder energie over voor zijn pubergedrag. 

Consequentie

Een hond kan tijdens de puberteit verschillende humeuren hebben. Het is dus goed om consequent te reageren op bepaald gedrag. Als je hond zich verlegen of onderdanig gedraagt, geef hem dan wat extra liefde en aandacht en beloon hem als hij daar positief op reageert. Als je hond agressief of schuchter gedrag vertoont, beloon hem dan juist niet met aandacht, zo stimuleer je dit gedrag niet.

Training

Net als bij mensen kunnen honden tijdens de puberteit flink met zichzelf in de knoop zitten. Wees dus geduldig en geef je hond voldoende training, zo leert hij het snelst omgaan met alle veranderingen. Vooral van trainingen samen met andere honden leert jouw hond het meest. Dit stimuleert zelfcontrole en zelfverzekerdheid. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij en je hond het samen fijn hebben en er genoeg liefde in de lucht hangt!

Fotocredits:

Headerfoto: Camylla Battani - Unsplash

Daphne van Kaam
ID: 9384

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven