Huis
Tuin
Video

5 dingen die je NOOIT mag schoonmaken met bleek

Bleek is een hartstikke handig schoonmaakmiddel dat veel schoon kan krijgen. Het is een sterk middel wat gebruikt kan worden voor verschillende dingen in de keuken en badkamer. Toch is het niet geschikt voor alles.

Je denkt misschien dat bleek handig is om alles mee schoon te maken, maar het is toch echt geen allesreiniger. Deze vijf dingen kun je er namelijk absoluut niet mee reinigen.

1. Houten oppervlakken

Hout en bleek zijn geen goede vrienden. Je houten tafel, snijplank, of lambrisering kun je niet veilig met dit middel schoonmaken. Bleek kan namelijk niet de viezigheid in het hout verwijderen omdat het achterblijft in de kleine naadjes. Hierdoor blijft er dus bleek achter wat niet zo gezond is als je vervolgens je ui op je houten snijplank snijdt. Niet doen dus! 

2. Metaal

Op de meeste metaalsoorten kun je geen bleek gebruiken. Het middel kan er namelijk voor zorgen dat bijvoorbeeld je pan gaat oxideren en roesten. Dit wil je natuurlijk absoluut niet in de buurt van je eten. Was je pannen, bestek en roestvrijstalen apparaten dus vervolgens maar met een ander middel af.

3. Granieten aanrecht

Steen is ook een materiaal dat beschadigd kan worden door bleek. Het is namelijk een poreus materiaal wat betekent dat het water en lucht doorlaat. Dit in combinatie met bleek kan schade veroorzaken. Alleen als je een vlek hebt die heel erg is ingetrokken, bijvoorbeeld rode wijn, kun je het proberen voorzichtig met verdunde bleek schoon te maken.

4. Voedsel

Hoewel het in fabrieken wel eens wordt gedaan, moet je zelf niet proberen om bleek te gebruiken om je eten schoon te maken. Het is voor de ‘gewone mens’ namelijk lastig om de verhouding goed te krijgen, je gebruikt al snel te veel bleek. Zo loop je het gevaar om bleek binnen te krijgen en dat is niet goed voor je.

5. Andere chemicaliën

Gebruik nooit bleek in combinatie met andere chemicaliën. Dit kan zorgen voor een chemische reactie, bijvoorbeeld ontploffing of giftige dampen. Ga dus niet de scheikundige uithangen en laat bleek lekker alleen z’n werk doen. Naast het mengen van bleek, is het mengen van deze schoonmaakmiddelen overigens ook geen goed idee. 

Fotocredits
Headerfoto: Eigen Huis en Tuin

Tekst
Julia van Rijn

Bron: Apartment Therapy 

ID: 7827

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven