Huis
Tuin
Video

Last van droge of jeukende handen? Hier kan het aan liggen

Heb je geregeld last van droge handen? Dan komt dat lang niet altijd alleen maar door het koude weer, want er zijn nog een paar factoren die ervoor zorgen dat je handen uitdrogen. En hier had je misschien niet 1, 2, 3 aan gedacht…

Water, zeep en andere reinigingsmiddelen

Water en zeep reinigen de huid, dat valt niet te ontkennen. Maar tegelijkertijd zorgen water en zeep er ook voor dat de huidvetten letterlijk wegspoelen. Hierdoor verliest de huid zijn barrière en daarmee ook veel vocht. Watermoleculen trekken elkaar namelijk aan en het water op de huid trekt daardoor het vocht uit de huid naar buiten toe.

Het is dan ook een klassieke denkfout dat vaak je handen wassen (maar ook douchen) met water en zeep altijd het beste is. Je huid wordt er misschien wel schoon van, maar ook droger in plaats van vochtiger.

Jeukende handen

Mensen met jeukende en droge handen hebben vaak de neiging om ze een tijd onder het stromende, koude water te houden omdat dit de jeuk stilt. Helaas helpt dit maar eventjes, want wanneer je handen weer afgedroogd zijn worden ze nog droger dan voor het wassen. Gevolg? De jeuk komt net zo hard weer terug.

Tips

Natuurlijk wil je af en toe wel gewoon zeep kunnen gebruiken. Gelukkig kan dat ook wel, alleen moet je wel de juiste zeep hebben: een hele milde zeep, zoals een wasgel voor baby’s. En gebruik vooral geen antibacteriële zeep, die zijn namelijk extreem uitdrogend. Was je handen daarnaast ook niet met heet water, maar juist met koud water.

Smeer je handen daarnaast meteen in na het afdrogen. Dit kun je het beste doen met plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, olijfolie of kokosvet aangezien dit de meest effectieve, veilige en goedkope middelen zijn. Ook de ouderwetse vaseline en uierzalf zijn erg geschikt. Mocht je je handen gedurende de dag vaak wassen en spoel je de crème er steeds weer af, smeer dan voordat je gaat slapen een dikke laag zalf op je handen en draag daaroverheen katoenen handschoenen zodat het de hele nacht kan intrekken (en je bed niet onder de zalf komt te zitten).

ID: 3742

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven