Huis
Tuin
Video

Duurzaam leven? Begin bij het huishouden!

De afgelopen eeuw is de gemiddelde temperatuur op aarde zo’n 2 graden gestegen, de CO2 uitstoot wel 146% en onderzoekers voorspellen dat de aarde tegen 2050 bijna onbewoonbaar is. Foute boel dus en tijd om er iets aan te doen. En daarmee kun je beginnen in het huishouden.

Je kunt namelijk zelf al heel veel doen om de opwarming van de aarde te stoppen, en je hoeft echt niet je hele levensstijl aan te passen.

Was minder vaak

Zet jij voor elk klein wasje de wasmachine aan? Dat is helemaal niet nodig! Veel soorten was kun je gewoon bij elkaar stoppen. Daarnaast hoeft veel kleding echt niet na één keer dragen al in de was. Als het niet stinkt of er geen vlekken op zitten, kan hij best nog een dagje mee. Dat bespaart weer water en energie.

Haal de stekkers uit het stopcontact

Veel apparaten verbruiken altijd energie, ook als ze uitgeschakeld zijn. Ze halen dan nog steeds stroom uit het stopcontact en dat is hartstikke zonde! Haal dus altijd de stekkers van apparaten die niet in gebruik zijn uit het stopcontact.

Kook met deksel

Met koken kun je ook veel energie besparen. Doe bijvoorbeeld de deksel wat vaker op de pan. Dit kan wel 25% kookenergie besparen omdat meer warmte in de pan blijft. Ook hoeft dan de afzuigkap minder lang aan, wat ook weer wat bespaart.

De juiste schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen zijn vaak chemisch, wat natuurlijk slecht is voor het milieu. Koop dus altijd de milieuvriendelijke varianten. Kijk daarnaast ook iets verder dan alleen de supermarkt. Ga op onderzoek uit en kijk welk merk het meeste doet voor het klimaat.

Zet de koelkast niet te koud

Veel mensen hebben kun koelkast en diepvries op een veel te lage temperatuur staan. Dit is helemaal niet nodig en verspilt ontzettend veel energie. Je diepvries hoeft maar -18 graden te zijn en je koelkast tussen de 2 en 4 graden. Veel kouder is overbodig.

Julia van Rijn
ID: 8672

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven