Huis
Tuin
Video

Gooi jij veel eten weg? Met deze tips niet meer!

Schrik niet, maar van de 445 kg voedsel dat we per persoon per jaar consumeren gooien we maar liefst 18 tot 26 kg weg. Zo’n 42 tot 61 kg per gezin dus! Veel. Te. Veel. Dat moet anders kunnen. We geven je 5 tips om ervoor te zorgen dat je veel minder eten zal weggooien.

Fruit, groenten en brood zijn de producten die we het meeste weggooien. Niet heel gek, want dit zijn producten die maar beperkt houdbaar zijn. Toch is het -om wat voor product het ook gaat- hartstikke zonde, zowel van het eten als het geld. Het gaat immers toch om honderden euro’s per jaar per gezin. Daarbij is het ook nog eens erg slecht voor onze planeet. Dat moet anders. En dat is met deze 5 simpele tips in ieder geval een stuk makkelijker:

1. Boodschappen doen op het juiste moment

We weten allemaal dat je veel meer lekkere (en vaak ongezonde) dingen in je kar stopt wanneer je honger hebt. En daar is een logische reden voor: onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het hongerhormoon ghreline ervoor zorgt dat we minder goed kunnen nadenken en impulsiever handelen in onze aankopen. Gevolg? Je komt met allerlei lekkere dingen thuis die je eigenlijk helemaal niet nodig had of van plan was te kopen. Ga je met een lege maag winkelen, dan kom je gegarandeerd met een volle kar terug. En dat terwijl je eigenlijk alleen ontbijt nodig had...

2. Negeer verleidelijke aanbiedingen

Laat je niet omkopen door al die verleidelijke aanbiedingen. Want hoe aantrekkelijk ze ook klinken, toch heb je het vaak helemaal niet nodig én klinkt het vaak ook nog eens veel voordeliger dan het in werkelijkheid is. Daarnaast moet je jezelf echt even afvragen of je die twee grote watermeloenen of die drie komkommers eigenlijk wel op krijgt voor ze bederven.

3. Houd bij wat je weggooit

Om het weggooien van eten af te leren moet je natuurlijk eerst inzicht hebben in wat je eigenlijk precies weggooit en dus te veel hebt gekocht. Houd dus elke keer wanneer je iets weggooit bij wat je precies hebt weggegooid en hoeveel het was. Zo heb je na een paar weken veel beter inzicht in je koop- en weggooigedrag en kun je beter inschatten hoeveel je in werkelijkheid nodig hebt.

4. Kook precies genoeg

Hoewel het met ingrediënten zoals pasta, rijst, couscous of zelfs aardappelen lastig is in te schatten hoeveel iedereen ongeveer gaat eten hebben we vaak de neiging om er standaard een schepje bovenop te doen. Of erger nog, denken: oh laat ik het pak maar gewoon opmaken. Op deze manier maak je natuurlijk gegarandeerd te veel klaar.

Daarom kun je tijdens het koken het beste eens afmeten hoeveel rijst je bijvoorbeeld gebruikt door het bijvoorbeeld in een kopje af te meten, en die hoeveelheid te onthouden. Na het eten kun je dan controleren of het nou te veel, te weinig of precies genoeg is en bedenken of je die maat aan zal blijven houden. De volgende keer dat je gaat koken weet je precies of je aan één kopje genoeg hebt of dat je misschien ook gewoon een half kopje rijst kunt koken. Uiteraard moet je hiervoor wel elke keer hetzelfde kopje gebruiken.

Geen idee waar te beginnen? Wellicht helpen de volgende maatstaven van gemiddelde behoeftes je:

  • 200 gr. groenten per persoon
  • 150 gr. vlees/vis per persoon
  • 60 gr. Rijst, granen of peulvruchten per persoon
  • 80 gr. Pasta (als hoofdgerecht) per persoon

5. Plan en maak restjes op

Wanneer je bedenkt wat je wil gaan eten, kijk dan eerst even in de koelkast welke restjes je nog hebt liggen. Heb je nog een halve courgette of drie tomaten liggen? Dan kun je daar vast wel een lekker recept mee bedenken! En koop je een grote broccoli waarvan je eigenlijk maar de helft nodig hebt? Bedenk dan tijdens (of voor) het boodschappen doen gelijk nog een tweede recept waarbij je de andere helft van de broccoli op kunt maken en koop daar ook alvast de overige ingrediënten voor. Zo koop je alleen het hoognodige en scheelt dit ook weer een extra keer boodschappen doen.

En hoe je geld bespaart op je boodschappen?
Dat doe je zo!

Fotocredits
Headerfoto: FancyCrave - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

ID: 4118

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven