Huis
Tuin
Video

Dacht jij dat dit waar was? Dit zijn 4 fabels over afval scheiden

Het is heel verleidelijk om alles in één afvalbak te gooien, alleen dit is niet goed voor het milieu. Maar hoe zit het nu precies met afvalscheiding? Wij vertellen je vier fabels.

Gft scheiden heeft geen zin

Groente, fruit en tuinafval scheiden heeft zeker wel zin. Door afvalscheiding kan een groot gedeelte van het afval eerst worden vergist, waarna er biogas van kan worden gemaakt. Hier kunnen composteerbedrijven bijvoorbeeld weer schoon compost van maken, waarmee ze de grond gezonder kunnen maken in plantsoenen. Dit is beter voor het milieu dan kunstmest of potgrond.  

Gft-bakken zijn schadelijk voor je gezondheid

Geen paniek: uit onderzoek blijkt dat gft-bakken niét schadelijk zijn voor je gezondheid. Wel is het hierbij belangrijk dat je minstens één keer per week de bak leegmaakt en even goed schoonmaakt. Liever helemaal geen risico lopen? Zet dan de bak buiten als je hier genoeg ruimte voor hebt. Hierdoor heb je ook zeker geen stank in huis.

Achteraf scheiden is net zo makkelijk

Waarom zou jij afval scheiden, als dat ook gewoon nog kan gebeuren als je afval al is opgehaald? Nou, omdat achteraf scheiden helemaal niet altijd mogelijk is. Bijvoorbeeld als je papier en textiel bij het huisvuil hebt zitten. Dit wordt hierdoor nat en vies, waardoor het niet meer bruikbaar is voor een recyclebedrijf. 

De gemeente verdient geld aan mijn afvalscheiding

Last but not least: het is ook een fabeltje dat de gemeente zou verdienen aan jouw afvalscheiding. Je gemeente mag hier namelijk helemaal niet aan verdienen. Als ze door de afvalscheiding geld overhouden, moeten ze dit het jaar daarop weer verrekenen. Ben dus niet bang dat je stiekem eigenlijk vanuit huis werkt als vuilnisman of -vrouw voor de gemeente.

Fotocredits
Headerfoto: Pawelczerwinski -Unsplash

Tekst
Julia Dilissen

ID: 3654

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven