Huis
Tuin
Video

Een fret als huisdier? Dit moet je weten over dit roofdier

Een fret ziet er lief en onschuldig uit maar dit dier is oorspronkelijk familie van de bunzing en valt dus onder de roofdieren. Toch kun je een fret prima als huisdier houden, mits je weet hoe je met ze om moet gaan. Wij hebben wat belangrijke informatie over de fret voor je op een rijtje gezet!

Algemene informatie

Fretten bestaan er in verschillende kleuren.Zo heb je bruine, zwarte, gevlekte en zelfs albino fretjes met een witte vacht en rode ogen. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en deze wegen gemiddeld anderhalve kilo. De vrouwtjes wegen ongeveer 700 gram. Een fret wordt zes tot tien jaar oud, dus je hebt er relatief lang plezier van.

Wow: zo groot is de grootste hond ter wereld!
Huishouden

Het leven van een fret

Een fret leeft van origine het liefst alleen en is dus eigenlijk geen gezelschapsdier. Maar omdat fretten al heel lang als huisdier worden gehouden zijn ze inmiddels wel een beetje gewend aan het leven met soortgenoten. Toch is het niet verstandig om veel fretten bij elkaar te houden, dit leidt tot stress en hier kunnen ze ziek van worden. Ook kunnen fretten niet samenleven met knaagdieren, deze zien ze als hun prooi en zullen ze dus altijd proberen aan te vallen.

Dit moet je weten over de fret

Ondanks dat de fret er superschattig uitziet is het beestje helaas geen knuffeldier. Wanneer je de fret toch probeert te knuffelen kan de fret je bijten om aan te geven dat hij hier niet van gediend is. Ook worden fretten nooit helemaal zindelijk en hebben ze een redelijk sterke lichaamsgeur. Wanneer je dus geen dierengeuren in huis wilt en lekker wilt knuffelen op de bank is een fret waarschijnlijk geen geschikt huisdier voor jou.

Verzorging

Bij de dierenwinkel kun je speciale frettenhokken kopen. Een hok voor één of twee fretten moet minimaal twee vierkante meter zijn en minsten 50 centimeter hoog. Fretjes zijn gevoelig voor warmte en dus mag je het hok nooit in de zon zetten of op een te warme plek. Ook heb je in het hok een toiletbak nodig die je elke dag moet verschonen, deze kun je vullen met stofvrije kattenbakvulling.

Op de bodem van het hok kun je wat handdoeken of lappen leggen, hier kan de fret lekker op liggen en onderkruipen. Fretten gebruiken het hok vooral om te rusten en te slapen. Buiten het hok gaan ze graag lekker graven dus het is verstandig om hier een plekje voor te maken.

Voeding

Fretten zijn vleeseters dus je kunt ze gerust wat rauw vlees geven of dode prooidieren zoals ratten en muizen. Daarnaast is er speciaal voer voor fretten en ook het voer voor jonge katjes is goed voor een fret. Geef je fret geen groenten, dit kunnen zij namelijk niet goed verteren.  

Een fret eet verspreid over de dag kleine beetjes dus er moet altijd voer in het hok aanwezig zijn. Ook is het belangrijk dat je de fret elke dag vers water geeft. Zin in een spelletje? Fretten vinden het leuk om moeite te doen voor hun maaltijd dus met een leuk spel doe je ze een groot plezier!

Een fret als huisdier

Fretten zijn superleuke beesten en zeker geschikt als huisdier. Wel moet je er rekening mee houden dat een fret redelijk duur is in het onderhoud en niet geschikt is voor kinderen. Ook proberen fretten overal onder, op en achter te kruipen en vinden ze het heerlijk om in je plantenbakken te graven. Ook je vloerbedekking is niet veilig voor een fret en dit kun je ze helaas ook niet afleren. Denk dus van tevoren goed na of dit lieve beestje past bij jouw thuissituatie.

Fotocredits:

Headerfoto: Steve Tsang-Unsplash

Daphne van Kaam
ID: 9956

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven