Huis
Tuin
Video

Dit is dé manier om van die vieze frituurlucht in huis af te komen

Zo op z’n tijd is het heerlijk om zelf frietjes te bakken in de frituurpan. Het is alleen wel vervelend dat je de dagen erna nog steeds thuiskomt in een soort snackbar. Hoe krijg je die frituurlucht eigenlijk het beste uit je keuken?

Het zou fijn zijn als je je frituurpan gewoon in de schuur of bijkeuken kunt zetten, maar niet iedereen heeft dit geluk. Daarom geven we je een paar tips zodat je heel snel van die frituurlucht af bent.

Ventilatie

Al voordat je begint met frituren is het verstandig de ramen in de keuken open en de afzuigkap aan te zetten. Als het mogelijk is, kun je het beste ook alle andere deuren dichtdoen. Zo kan de frituurlucht zich niet verspreiden naar de rest van het huis. Laat de ramen open en afzuigkap aan tot na het friet bakken.

Schoonmaken

Maak nadat je klaar bent met het bakken van de frietjes en snacks de frituurpan al schoon. Ga natuurlijk eerst wel op je gemak eten, want het vet moet wel de tijd krijgen om af te koelen. Daarna kun je de olie meteen opruimen. Dit doe je door de olie te filteren, zodat je het opnieuw kunt gebruiken of door het in de fles terug te gieten en te recyclen. Dit kun je doen door de oude verpakking in te leveren bij een inzamelpunt. Gooi de olie in ieder geval niet in de gootsteen, want daar kan ‘ie verstopt door raken. Vergeet trouwens ook niet het fornuis met ontvettend middel schoon te maken. Nog meer tips om de frituurpan schoon te maken lees je hier

Azijn

Bovenstaande tips helpen je deze vieze frituurlucht te voorkomen, maar helemaal zal dit waarschijnlijk niet lukken. Je zult altijd ruiken dat er frietjes zijn gebakken in frituurvet. Dat is niet erg, want deze geur krijg je zo weg door een pannetje azijn op het vuur te zetten. Breng het aan de kook en laat het een kwartiertje borrelen. Azijn trekt de vieze geurtjes aan. De keuken zal op het moment dat de azijn begint te koken misschien een beetje naar azijn ruiken, maar die geur verdwijnt zodra je het vuur uitzet. Mocht je liever gaan voor een andere geur, kies dan voor vanille, citroen of kaneel. 

Baking soda

Je zou eventueel ook een bakje met baking soda op het aanrecht kunnen zetten om de vieze frituurlucht weg te krijgen. In dit geval hoef je niet meer te doen dan het alleen op het aanrecht te zetten, de baking soda doet de rest zelf. Handig hè? Ook gemalen koffie kun je gebruiken voor dit trucje.

Gourmetgeur

Geen friet gebakken, maar gezellig met de hele familie gegourmet? Dan is de kans groot dat heel je huis naar gourmetgeur ruikt. Met deze 3 tips kom je dáár makkelijk vanaf.

Fotocredits
Headerfoto: Vera Cho - Unsplash  

Tekst
Demi Schoenmakers  

Bron: Culy

ID: 4352

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven