Huis
Tuin
Video

Deze groente- en fruitsoorten moet je wel, of juist niet in de koelkast bewaren!

Wij Nederlanders verspillen gezamenlijk zo’n 2,5 tot 3 miljoen euro aan voedsel. Omdat we vaak teveel koken, maar vooral omdat we producten laten liggen tot ze niet meer goed zijn. Zonde toch? In dit artikel lees je in ieder geval hoe je je groente en fruit het beste kunt bewaren: in de koelkast, of juist niet?

Rijpen en smaak

Sommige groenten en fruit rijpen van zichzelf te snel en moeten in de koelkast bewaard worden om verdere rijping (en dus bederf) tegen te gaan. Andere soorten moeten juist buiten de koelkast bewaard worden omdat ze dan lekkerder smaken. Als je je groenten en fruit voortaan op de juiste plaats bewaart hoef je uiteindelijk dus minder weg te gooien én smaakt het ook nog eens beter.

Wél in de koelkast

Allereerst het lijstje van groenten en fruit die wél in de koelkast bewaard moet worden. Ze veranderen hierdoor niet van smaak en bederven minder snel. Wel is het verstandig ze alsnog binnen een week te consumeren. 

-      Wortel
-      Bloemkool
-      Bladgroente (spinazie, andijvie)
-      Broccoli
-      Asperge
-      Sla
-      Paddenstoelen
-      Sperziebonen
-      Lente-ui
-      Bieten
-      Spruitjes
-      Courgette
-      Prei
-      Aardbeien
-      Frambozen
-      Druiven
-      Kersen
-      Bosvruchten

Niet in de koelkast

Eén van de grootste fouten bij het bewaren van groente en fruit heeft te maken met de tomaat. Deze wordt vaak in de koelkast bewaard en is juist een groente die bij je thuis nog een beetje moet rijpen. Door de tomaat in de koelkast te bewaren kap je dit proces af en wordt de tomaat minder van smaak en textuur. Daarnaast kan je het volgende lijstje ook beter buiten de koelkast bewaren: 

-      Tomaat
-      (Zoete) aardappel
-      Pompoen
-      Knol (koolrabi, knolselderij)
-      Aubergine
-      Komkommer
-      Paprika
-      Ui
-      Avocado
-      Gember
-      Knoflook
-      Citrusvruchten (Sinaasappel, citroen, limoen, mandarijn)
-      Banaan
-      Granaatappel
-      Papaya
-      Mango

Een beetje van beiden

Je zou het niet denken maar er zijn twee fruitsoorten die zowel in de koelkast als buiten de koelkast bewaard kunnen worden: appel en meloen. Als je meloen nog niet rijp is als je hem koopt, kun je hem beter even buiten de koelkast bewaren. Niet van plan hem gelijk te gaan eten? Dan kan hij beter wel in de koelkast. Ook de appel kan op beide plekken bewaard worden. Let daarbij wel op waar je hem neerlegt, de appel produceert namelijk veel etheen wanneer hij rijpt. Dit zorgt ervoor dat ook groenten en fruit in de buurt van de appel sneller rijpen en dus sneller bederven. Daarnaast is het soms ook super handig. Als je avocado nog niet rijp is, is een appel zijn beste vriend. Zo rijpt de avocado sneller en kan jij hem sneller eten, een win-win situatie!

Fotocredits
Headerfoto: veeterzy - Unsplash

Tekst
Lobke Taal

ID: 3762

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven