Huis
Tuin
Video

Een hamster als huisdier houden? Dit moet je weten!

Een hamster is een ontzettend populair huisdier. Ze zijn klein, schattig en passen in bijna elk huis. Toch is een hamster niet voor iedereen een geschikt huisdier. Zit jij eraan te denken om een hamster in huis te halen? Lees dit artikel dan even goed door zodat je zeker weet dat een hamster bij jou past!

Geen knuffeldier

Hamsters zien er superlief en knuffelbaar uit maar toch houden deze beestjes niet zo van knuffelen. Als je opzoek bent naar een aaibaar huisdier dan is de hamster dus in de meeste gevallen geen match. Ook leven de meeste soorten hamsters 's nachts en dat is voor veel mensen vaak een teleurstelling. De Russische dwerghamster is de enige hamster die overdag wel actief is. Mocht je dus graag een hamster willen die overdag niet ligt te slapen dan kun je het best voor deze soort kiezen.

Een wandelende tak als huisdier? Dit moet je weten!
Huishouden

Huisvesting

Hamsters zijn klein maar hebben wel genoeg ruimte nodig. De kooi voor een dwerghamster moet 70 bij 50 centimeter of 80 bij 40 centimeter groot zijn. Om de oppervlakte in de kooi groter te maken kun je het best kiezen voor een kooi met een verdieping, zo kan de hamster lekker op pad in zijn hok. Ook de diepte van de bak is belangrijk omdat hamster houdt van graven, hoe meer een hamster kan graven hoe minder afwijkend gedrag hij zal vertonen. Een hok met een diepte van 40 tot 50 centimeter is ideaal, maar hoe dieper hoe beter!  

In het hamsterhok moet ook een donkere schuilplaats zijn waarin de hamster lekker kan slapen. Je kunt hiervoor een hamsterhuisje kopen of de hamster zelf een holletje laten graven, hiervoor heb je wel voldoende bodembedekking in de kooi nodig. Voor de bodem kun je mais, houtpulp papier of hennep aanschaffen. Ook papier kunnen hamsters gebruiken om holletjes van te maken. Zorg ervoor dat je geen synthetische hamsterwatten in het hok legt want hier kunnen de wangzakken of darmen van de hamster verstopt van raken.  

Een hamster is graag in beweging dus zet ook een looprad in het hok waar ze in kunnen rennen. Speeltjes vinden hamsters erg leuk, zo kunnen ze zichzelf lekker bezighouden. Met wc-rollen en kartonnen doosjes vermaken de meeste hamsters zich al prima!

Verzorging

Hamster kunnen wel bijten, maar dit doen ze in de meeste gevallen niet. Een hamster bijt over het algemeen alleen wanneer hij ziek is, pijn heeft of als hij zich bedreigd voelt. Hamsters zijn klein en teer dus wees altijd voorzichtig als je ze oppakt. Omdat ze zo fragiel zijn, is een hamster dus ook niet geschikt om mee te knuffelen.  

Wat betreft de voeding kun je het best hamstervoer geven, dit bevat alle voedingsstoffen die een hamster nodig heeft. Ook fruit, groenten en een eitje op zijn tijd vinden hamsters heerlijk. Zorg ervoor dat de hamster altijd genoeg te drinken heeft en leg wat takken in het hok waar de hamster op kan knagen.

Hamster als huisdier

Hamsters zijn makkelijke huisdieren en worden maar twee tot drie jaar oud. Als je dus een klein huisdier wilt voor een niet al te lange tijd is een hamster zeer geschikt. Voor kleine kinderen en knuffelaars is de hamster minder geschikt. Een hamster heeft wat tijd nodig om gewend aan je te raken dus geef hem ook die tijd. Pak hem af en toe op en aai hem zachtjes, zo kun je langzamerhand een band opbouwen met jouw beestje!

Fotocredits:

Headerfoto: mordilla-net - Pixabay

Daphne van Kaam
ID: 9786

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven