Huis
Tuin
Video

Zo leg je zelf een dakgoot aan

Met al die regenachtige dagen in Nederland is het erg belangrijk dat je een goeie dakgoot hebt. Is jouw dakgoot al ouder? Controleer 'm dan, want het kan zijn dat 'ie nodig aan vervanging toe is!

Stap 1

Een dakgoot rust tegen een zogenaamde daklijst aan. Dit is een verlengde van je dak. 

Stap 2

Maak daarna de beugel vast aan de daklijst aan de kant van de regenpijp. Je begint aan deze kant zodat je zeker weet dat je dakgoot straks op de juiste plek uitkomt. Vervolgens monteer je de rest van de beugels waar de dakgoot later in komt te hangen. Deze beugels monteer je steeds een beetje hoger. Zo zorg je ervoor dat je dakgoot voldoende afschot heeft richting de regenpijp. Doe je dit niet, dan stroomt het water misschien wel de verkeerde kant op.

Stap 3

Vervolgens bevestig je de goten aan de beugels. Je schuift de goten in de beugels en buigt de klemmen vervolgens dicht. De beugel aan de kant van de regenpijp zet je goed vast. Bij de andere beugels hou je ongeveer een halve centimeter ruimte over tussen de klem en de goot zelf. PVC kan namelijk een beetje uitzetten.

Stap 4

Lijm de gootdelen aan elkaar.

Stap 5

Bevestig daarna de regenpijp. Om de 1,5 meter bevestig je een beugel om de pijp heen en tegen de muur aan. Je kunt de regenpijp aansluiten op een regenton, zo kun je het water weer hergebruiken voor je tuin.

Stap 6

Wanneer je de buis van de ronde regenpijp afzaagt bevestig je rondom de buis een lijntje schilderstape. Op deze manier zaag je de buis gemakkelijk recht af.

Stap 7

Controleer de regenpijp en de dakgoot en laat er wat water doorlopen. Controleer het afschot en eventuele lekkages.

Heb je eenmaal je dakgoot aangelegd? Vergeet dan ook niet geregeld de dakgoot te controleren zodat deze niet verstopt raakt. 

Fotocredits

Headerfoto: GAMMA

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3530

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven