Huis
Tuin
Video

Handige opbergkast maken

Buitenruimte
Om de mancave rommelvrij te houden heeft Thomas een opbergkast bedacht. Alle moertjes, schroeven en verfblikken moeten natuurlijk niet door de hele schuur heen slingeren, daarom wordt een kast met enorm veel opbergruimte gemaakt.

Mannen zijn van nature natuurlijk heel slordig weet elke vrouw uit eigen ervaring. Daarom is een goede, grote opbergkast erg belangrijk om de mancave een beetje leefbaar te houden. Thomas heeft in het programma al alles op maat gezaagd, maar hier kun je nog een keer alle stappen lezen.

Werkwijze

Benodigdheden

  • Zaag
  • Potlood en meetgerei
  • Schroefjes
  • IJzeren staven
  • Accuboor machine
  • Steigerhout
  • MDF platen
  • Houtlijm

Stap 1

Maak eerst een ontwerp van je kast en print het dan uit. De ombouw van de kast is al op maat gezaagd, dat scheelt een hoop gesleep met grote platen. Je kan het bij een bouwmarkt laten doen. Heb je zelf een grote werkruimte en een aantal grote MDF platen dan kan je natuurlijk zelf alles op maat zagen. De afmetingen zullen per kast verschillen net wat je zelf wil natuurlijk. Je hebt in ieder geval een grote achterplaat nodig, een aantal planken die in de kast komen en 4 zijkanten zodat het een mooi vierkant wordt. Thomas heeft alles twee keer uitgezaagd, aangezien hij twee kasten gaat maken.

Stap 2

Als alles op maat gezaagd is moet het MDF vastgeschroefd worden. Het makkelijkst is om de gaten voor te boren, de platen trekken dan het beste samen omdat het gat dan net zo dik is als de schroef. Thomas gebruikt een accu boormachine om de kast vast te schroeven en dat werkt ook het makkelijkst. Naast schroeven is houtlijm ook belangrijk. Dat zorgt net voor het stukje extra stevigheid wat de kast nodig heeft. Als je houtlijm gebruikt moet je het onder druk laten drogen, dat zorgt voor de sterkste verbinding. Lijmklemmen zijn de ideale oplossing.

Stap 3

De ombouw staat nu als het goed is. Dan kunnen de planken er in waar allerlei dingen op komen te staan. Bepaal zelf hoe veel planken je nodig hebt en op welke afstand je ze van elkaar vast boort. Ook hier is voorboren aan de buitenkant weer het makkelijkst. Thomas kiest ervoor om drie planken te plaatsen.

Stap 4

De binnenkant is nu klaar en de lijm kan nu even drogen. De deuren worden van steigerhout gemaakt voor de stoere uitstraling en hebben een dubbele dikte. Het wordt dus een kast voor een kast. Voor de binnenkant van de deur geldt hetzelfde als voor de MDF kast, maar dan met steigerhout. Je hebt in ieder geval een grote achterplaat nodig, een aantal planken die in de kast komen en 4 zijkanten zodat het een mooi vierkant wordt. Meet daarna uit hoe groot de deur moet worden. Ook hier moeten eerst alle planken op maat gezaagd worden. Thomas heeft gekozen om de ene kast van twee deuren te voorzien en de andere kast van één deur te voorzien aangezien anders beide kasten niet tegen elkaar op open gaan.

Stap 5

Voor het steigerhout zijn iets dikkere schroeven nodig, maar voor het vastschroeven geldt precies hetzelfde als voor MDF. Gebruik lijm en boor alle gaten voor dat werkt gewoon het makkelijkst. Ook de planken in de deur zelf boor je vanuit de buitenkant voor en daarna zet je de planken vast.

Stap 6

In de binnenkant van deur worden ook nog stalen pennen bevestigd waardoor er blikken verf, lak en andere dingen in kunnen staan zonder dat ze er bij het open maken van de deur uitvallen. Boor een gat waar de pen doorheen kan en trek de pen door tot de andere kant. Daar boor je het hout niet helemaal door, maar tot de pen goed strak vast zit.

Stap 7

De kast is nu in principe klaar, maar de deuren moeten natuurlijk vastgezet worden. Thomas gebruikt daar scharnieren voor. Scharnieren zien er niet alleen stoer uit, maar zijn ook nog eens enorm sterk. Als laatste plaatst je nog een aantal greepjes waarmee de deur open getrokken kan worden en je gigantische opbergkast is klaar.

ID: 418

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven