Huis
Tuin
Video

Dit is hoe vaak je de koelkast eigenlijk moet schoonmaken

Zeg eens eerlijk, hoe vaak maak jij je koelkast schoon? Structureel elke week of pas wanneer de koelkast van ellende bijna wegloopt? We leggen je uit hoe vaak je ‘m eigenlijk zou moeten schoonmaken.

Je koelkast niet (vaak genoeg) schoonmaken is niet alleen erg vies, het kost ook nog eens veel meer energie én je producten bederven ook nog eens een stuk sneller. Maar hoe vaak moet je ‘m dan schoonmaken?

Dit moet je wekelijks doen

Niet schrikken, je hoeft je gehele koelkast echt niet elke week schoon te schrobben, maar een kleine schoonmaak is wel gewenst. Poets in ieder geval wekelijks de plakkerige vlekken weg van de plankjes en de verpakkingen. Gooi ook gelijk alle bedorven producten weg én wat veel mensen vergeten: maak de deur én de greep schoon met warm water. Dit is natuurlijk een enorme bron van bacteriën die we gewoon meteen weer vastgrijpen na het handen wassen…

Dit moet je maandelijks doen

De grote schoonmaak zou je wel echt maandelijks moeten uitvoeren. Dit doe je door zo te werk te gaan:

Haal eerst de gehele inhoud eruit. Controleer de houdbaarheid van alle producten en gooi de artikelen die over datum zijn weg. Neem vervolgens alle overgebleven producten af met een doekje, zodat ze niet meer plakken of lekken wanneer je ze straks weer in de schone koelkast terugzet. Maak vervolgens de koelkast van buiten én van binnen helemaal schoon met een sopje en haal alle plankjes, bakjes en lades eruit om ze goed schoon te kunnen maken. Nu kun je alles weer terugzetten in je schone koelkast!

Extra tips

Goed, nu weten we hoe vaak je de koelkast dus moet schoonmaken. Maar hoe zorg je er voor dat ‘ie niet gaat stinken en dat ‘ie goed afsluit? Zo:

Nare luchtjes
Verwijder nare luchtjes in de koelkast door er een schaaltje soda in te zetten. Dit wondermiddeltje zal alle geuren en het overbodige vocht opvangen. Dit schaaltje blijft gerust een paar maanden werkzaam. Daarna leeg je het schaaltje gewoon weer en doe je er een nieuw laagje soda in.

Rubberstrips
Smeer de rubberstrips van je koelkastdeur regelmatig even in met talkpoeder. Op deze manier blijven de strips langer goed en zal je koelkastdeur goed blijven sluiten én zal de inhoud van de koelkast dus ook langer meegaan en schoon blijven.

Fotocredits
Headerfoto: SMEG

Tekst
Marjolein Sintenie

ID: 3578

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven