Huis
Tuin
Video

Zo bescherm je je huisdier tegen tekenbeten

Je denkt misschien dat teken alleen in de zomer actief zijn, maar dat is helaas niet zo. Deze beestjes zijn namelijk in het voorjaar al actief. Het is dus nu het juiste moment om maatregelen te nemen tegen tekenbeten.

Teken zijn actief tussen maart en oktober, en in de zomermaanden het meest actief. Maar door de warme temperaturen van de afgelopen tijd zijn ze nu ook al veel te zien. Daarom moet je je huisdier hiervoor beschermen. Dit kun je op meerdere manieren doen.

1. Tekenspray

Ten eerste kun je je huisdier insprayen met een speciale tekenspray. Dit middel werkt na het inspuiten ongeveer vier weken als preventief middel. Is je huisdier al gebeten? Dan kun je alsnog deze spray gebruiken om het beestje te doden.

2. Halsband

Er zijn speciale halsbanden die je huisdier beschermen tegen teken. Deze halsbanden geven de werkzame stoffen in kleine hoeveelheden af via het huidvet. Hierdoor heeft hij een langdurig effect. De band moet dan wel ook de huid raken, en niet alleen de vacht. Deze methode werkt goed bij honden, alleen katten kunnen het nog wel eens vervelend vinden om een halsband te dragen.

3. Pipetje

Het pipetje bevat vloeistof die moet worden aangebracht in de nek van je huisdier. Dit middel wordt het vaakst gebruikt omdat het een gemakkelijke manier is. Je brengt een keer een pipetje aan, en je huisdier is gelijk drie tot vier weken beschermd tegen teken.

4. Pilletjes

Pilletjes worden minder vaak gebruikt. Het kan namelijk lastig zijn om je huisdier het pilletje in te laten nemen. Als het middel eenmaal ingenomen is, weert hij alleen de teken die zich al hebben vastgebeten. Het pilletje werkt wel langdurig.

Al gebeten, wat nu?

Als je hond of kat gebeten is door een teek, moet je deze eerst verwijderen. Doe dit met een speciale tekentang. Let hierbij op dat je ook het kopje van de teek verwijdert. Vervolgens kun je een van bovenstaande middelen gebruiken om eventuele andere teken te weren.  

Heeft je huisdier vlooien in plaats van teken? Zo zorg je ervoor dat je niet uit de stofzuiger kruipen!

Fotocredits
Headerfoto: Cam Bowers - Unsplash

Tekst
Julia van Rijn

Bron: Libelle BE

ID: 4581

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven