Huis
Tuin
Video

Is jouw huis regenproof? Dit zijn de 3 belangrijkste oorzaken van lekkage

Hoe goed is jouw huis bestand tegen hevige regenval? Vaak kom je hier net iets te laat achter. Daarom kun je het maar beter voorkomen en bij voorbaat je huis alvast regenproof maken. Hier moet je op letten!

Voorkomen is vaak beter dan genezen wordt gezegd en in het geval van lekkage is dit zeker waar. Wanneer je namelijk emmers in je huis aan het zetten bent om de regendruppels op te vangen, ben je al te laat. Dus klim zo tussen de buien door eens voorzichtig het dak op en neem deze simpele tips mee zodat jij straks geen last hebt van drijvende meubels in je huis.

Het platte dak

Het platte dak is de plek waar het gemakkelijk mis gaat. Kijk goed of het water wel van je dak kan weglopen en dat de plek waar het water kan weglopen niet verstopt is. Bekijk daarnaast ook goed of de randen van de dakbedekking niet zijn gebarsten, want hierdoor kan water de woning binnensijpelen. Let bij een plat dak dus goed op plekken waar het water blijft staan, verstoppingen en randen die open staan.

Het schuine dak en de kil

Een schuin dak is vaak bedekt met dakpannen. Kijk goed of alle dakpannen recht liggen en dat er geen beschadigingen zijn. Het kan maar zo zijn dat er een keer een tak op het dak is gevallen en je dakpannen zijn verschoven. Dit kan ervoor zorgen dat er lekkage ontstaat. Heb je een hoek in je dak? Deze knik in het dak wordt ook wel de kil genoemd. Kijk op deze plek altijd goed of het water gemakkelijk kan wegstromen van het dak richting de kil en dat er geen bladeren de kil bedekken. Doe hetzelfde bij de schoorsteen. De verbinding tussen de schoorsteen en het huis is vaak bedekt met zink wat gemakkelijk kan scheuren en hierdoor lekken. Wanneer het zink gescheurd is of beschadigd zorg er dan voor dat dit meteen wordt gerepareerd.

De dakgoot

Vergeet als laatste ook niet de dakgoot. Zorg ervoor dat deze altijd vrij is van bladeren. Schep met een kleine schep alle bladeren uit de goot en veeg daarna met een borstel de dakgoot goed schoon. Tip! Giet daarna water door de goot om te zien of deze goed doorloopt!

De gouden tip

Om verstopping van regenpijpen te voorkomen kun je het beste een bladvanger installeren. Dit kun je eenvoudig zelf doen en voorkomt ervoor dat je dakgoot volloopt en dat er lekkage kan ontstaan.

Fotobronnen

Headerfoto: Markus Spiske - Unsplash

ID: 2539

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven