Huis
Tuin
Video

Kamperen en zwemmen in besmet gebied gevaarlijk? Overheid lanceert site over processierups

De eikenprocessierups houdt ons al weken -zo niet maanden- bezig. We vrezen voor het steeds groter wordende aantal rupsen én de vervelende of zelfs gevaarlijke verschijnselen die erbij komen kijken. Daarom heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een website gelanceerd met meer dan honderd vragen en antwoorden over de processierups.

EditieNL zette de meest prangende vragen op een rijtje:

1. Kan ik de was buiten hangen in een besmet gebied?

Volgens de website is dit niet verstandig. Als er besmette bomen in de buurt staan, is de kans namelijk aanwezig dat ook de was besmet raakt met brandharen. "Hang de was in ieder geval niet benedenwinds van besmette bomen", is het advies. Het wasgoed moet als er besmette bomen zijn voor gebruik eerst weer intensief gewassen worden bij een temperatuur van 60 graden of hoger.

2. Kan ik gaan kamperen in een besmet gebied?

Je kunt gelukkig gewoon kamperen, maar je moet wel rekening houden met mogelijke gezondheidsrisico’s. Zet je tent of camper beter niet in de buurt van een besmette eikenboom. “Stel uzelf eventueel vooraf op de hoogte van de actuele situatie door contact op te nemen met de beheerder of gemeente.” Is je caravan toch besmet? Spoel ‘m goed af met water, maar let er op dat de brandharen vast kunnen blijven zitten in het tentdoek. “Dan helpt soms het chemisch reinigen van het tentdoek.” 

3. Kunnen de brandharen van de processierups ook in het water problemen veroorzaken?

Ja, wees voorzichtig met water in de buurt van besmette eikenbomen. De brandharen kunnen het water namelijk ook besmetten als ze daarin terecht komen. “Door in water besmet met brandharen te zwemmen, kunnen zich gezondheidsklachten voordoen.” 

4. Wat te doen bij oogklachten?

Maak je ogen allereerst goed schoon door te spoelen met handwarm water of door een nat wattenstaafje te gebruiken. In zeldzame gevallen kan het gebeuren dat de brandharen de diepere slijmvlieslagen van het oog binnendringen en een knobbelvormige ontsteking geven. “Probeer niet in de ogen te wrijven! Bij blijvende klachten moet men contact opnemen met de huisarts, die indien nodig kan doorverwijzen naar de oogarts.” 

Nog meer vragen?

Heb je nog meer vragen over de processierups? Grote kans dat je het antwoord vindt op de website processierups.nu. Staat zelfs daar je vraag niet tussen, dan kun je je vragen ook inzenden die door experts van het Kenniscentrum Processierups beantwoord worden. 

ID: 8785

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven