Huis
Tuin
Video

8 keukenitems die je voortaan beter met de hand kunt afwassen

Een vaatwasser is ideaal: Het scheelt je dagelijks ontzettend veel tijd en je hoeft er bijna geen moeite voor te doen. Toch zijn er een aantal items die je voortaan maar beter gewoon met de hand kunt afwassen.

Sommige items, uiteraard afhankelijk van het materiaal, kunnen verkleuren, kromtrekken, roesten, versplinteren of slijten door de vaatwasser. Daarom kun je sommige voorwerpen maar beter met de hand afwassen. Twijfel je? Kies dan altijd voor de afwasborstel! 

De volgende 8 voorwerpen kun je hoe dan ook beter met de hand afwassen:  

Dit doe je tegen kalkaanslag op je kraan en waterkoker
Huishouden

1. Scherpe koksmessen

Heb je een favoriet scherp koksmes? Dan kun je daar maar beter zuinig op zijn en niet in de vaatwasser stoppen. Zo houd je ze namelijk langer scherp. Daarnaast wil je natuurlijk ook geen roestplekjes op je mes. Die ontstaan namelijk sneller wanneer je ze na het draaien in de vochtige machine laat liggen. Tot slot is het natuurlijk ook gewoon een stuk veiliger om het mes na gebruik meteen af te spoelen en terug te leggen op een veilige plek.

2. Zilver bestek

Zilver bestek kan prachtig zijn, maar… wil je het ook mooi houden, dan kun je het maar beter uit de buurt van de vaatwasser houden. Zilver kan namelijk gaan roesten als het lange tijd in een vochtige omgeving blijft staan. Daarnaast kunnen er ook doffe plekken en roestvlekken ontstaan wanneer zilver en roestvrijstaal in hetzelfde mandje staan.

3. Vintage servies

Ook met je vintage servies moet je goed oppassen. Dan ene mooie gouden randje of die mooie bloemenprint slijten er namelijk al gauw af als je ze door de vaatwasser laat schoonmaken. Gewoon met de hand afwassen dus!

4. Houten spatels en pollepels

Eigenlijk geldt de regel dat geen enkel voorwerp van hout in de vaatwasser thuishoort. De hitte van je vaatwasser zorgt er namelijk voor dat het hout dof wordt, kromtrekt of zelfs versplintert. Beter maar gewoon in een sopje afwassen dus! 

5. Voorwerpen met kleine gaatjes (zoals een rasp, knoflookpers en pastavergiet)

In dit geval gaat het er niet zozeer om dat het voorwerp beschadigd raakt, maar eerder om de hygiëne. De vaatwasser is namelijk wel erg krachtig, maar kan helaas niet altijd tussen alle kleine gaatjes komen. Wil je ze toch in de vaatwasser doen? Spoel het dan eerst goed af voor je het in de vaatwasser zet. 

6. Plastic items (zoals snijplanken, deksels en kinderbestek)

Heb je wel eens meegemaakt dat een plastic dekseltje opeens niet meer past op het bakje? Of dat je snijplank opeens bol staat? Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de vaatwasser. Voornamelijk dun plastic kan erg snel vervormen door de hitte van de afwasmachine. 

7. Voorwerpen van aluminium en koper

Er bestaan aluminium voorwerpen die vaatwasbestendig zijn, maar er zijn ook genoeg items van dit materiaal die er juist niet tegen kunnen. Gevolg? Ze verkleuren door de hitte van de vaatwasser. Hetzelfde geldt voor je koperen spullen. Laat ook die mooie koperen pannetjes dus maar ver buiten de afwasmachine! 

8. Kristal

Kristal is zeer fragiel, dus pas op met het gebruiken van de vaatwasser. Naast dat het makkelijk kan breken, kan het kristal ook nog erg dof worden.

Doe je je kristallen glazen toch in de vaatwasser, zorg er dan voor dat het tijdens de vaatwasbeurt niet kan omvallen en breken.

Marjolein Sintenie
ID: 9487

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven