Huis
Tuin
Video

Heitje voor karweitje: deze klusjes in huis kun je gerust aan je kind overlaten

Kinderen laten helpen in het huishouden, je kunt er maar beter vroeg mee beginnen. Natuurlijk is strijken, wassen of dweilen misschien een beetje hoog gegrepen of te gevaarlijk voor je kleine kind, maar je kunt best al rustig aan beginnen. Deze klusjes zijn daar perfect voor.

Door je kinderen al rustig aan te laten helpen in het huishouden, zijn ze beter voorbereid voor later en je huishouden wordt (als het goed is) ook nog eens makkelijker.

Klusjes voor peuters

Kleine kinderen willen je vaak juist graag helpen met het huishouden. Ideaal! Ze kunnen nog niet heel veel, maar een aantal makkelijke klusjes kunnen ze best aan. Denk aan hun eigen speelgoed opruimen of spullen netjes ordenen. Ook kan hij of zij je helpen met de was door het in de wasmachine of droger te stoppen.

Klusjes voor kleuters

Kleuters kunnen net iets meer dan peuters. Je kunt je kleuter bijvoorbeeld zijn of haar eigen kamer laten opruimen. Leer de kind om het bed op te maken en kleren netjes in de kast te leggen. Probeer hem of haar ook aan te leren hier een gewoonte van te maken.

Klusjes voor basisschoolkinderen

Kinderen die op de basisschool zitten zijn groter en sterker, en kunnen dus meer doen. Ze kunnen bijvoorbeeld de tafel dekken en afruimen. Stofzuigen of vegen moet ook geen probleem zijn. Daarnaast vinden ze het water geven van planten vaak hartstikke leuk. Zorg natuurlijk wel dat ze niet teveel water geven. 

Klusjes voor tieners

Tieners hebben, vooral als ze in de pubertijd zijn, vaak niet zo’n zin om je te helpen met het huishouden. Toch kun je hier beter niet aan toegeven, want ze kunnen het wel. Je kun je tiener nu bijvoorbeeld leren koken of wassen. Dat scheelt jou werk en je bereidt je kinderen goed voor voor als ze later op zichzelf wonen.

Helpen of niet?

Het is natuurlijk helemaal aan jou in hoeverre je je kind laat helpen met huishouden. Je hoeft je kinderen natuurlijk niet in te zetten als schoonmaker, maar een beetje hulp en oefening kan geen kwaad.

Julia van Rijn
ID: 8575

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven